Política

ERC i ICV converteixen la Diada en un camp de batalla per Palestina i Israel

Carod es queixa que s'està posant Barcelona "en el mapa de la judeofòbia" i compara la capital catalana amb Teheran. Herrera considera "molt gruixudes" les declaracions del vicepresident i defensar les crítiques de Camats a Noa. Saura i Montilla condemnen el boicot a Noa. La cantant anuncia que somia acuar en el tractat de pau entre Israel i Palestina

La polèmica per les escridassades durant les ofrenes florals al monument a Rafael Casanova ha de competir aquest any amb una altra nucli de tensió, protagonitzat principalment per ERC i ICV-EUiA: dos formacions integrants del govern de la Generalitat enfrontades en plena Diada Nacional, en aquest cas per l'actuació de la cantant israeliana Noa en la cerimònia del parc de la Ciutadella.

Després de dies de polèmica per les declaracions de la portaveu d'ICV, Dolors Camats, i del vicepresident tercer de la mesa del Parlament, Jordi Miralles (EUiA), contraris a l'elecció de la israeliana per participar en l'acte organitzat pel govern, avui ha esclatat el vicepresident de l'executiu. Josep-Lluís Carod-Rovira ha tirat més llenya al foc advertint, en una entrevista a RAC1, que "estem posant Barcelona en el mapa de la judeofòbia, i al pas que anem aviat competirem amb Teheran".

El que representa Noa
Per Carod, el problema és que "hi ha qui no sap ben bé qui és Noa ni el que representa", i tot plegat dóna mala imatge de Catalunya. Com a cirereta de les declaracions, ha qualificat de "singular" el fet que sigui la formació del conseller d'Interior, Joan Saura, la que protagonitzi la polèmica, que ja ha obert un conflicte diplomàtic amb la reacció irada de l'ambaixada israeliana a Madrid.  

Defensa de Camats
Les paraules del vicepresident han estat contestades pocs minuts després pel secretari general d'ICV, Joan Herrera, que ha defensat Camats. "Noa sempre havia destacat pel seu compromís amb la pau, però durant l'ultima invasió de l'exèrcit israelià a Gaza va fer unes declaracions molt dures afirmant que s'havia d'arribar fins al final, i en aquest sentit Dolors Camats proposava una reflexió sobre si era la persona adequada per a l'acte d'avui", ha matisat. 

Sobre la judeofòbia observada per Carod, Herrera ha repetit diverses vegades que troba "molt gros" que el vicepresident faci aquesta observació. I ha respost que "Barcelona és en el mapa del moviment pacifista, de les manifestacions per la pau més importants, dels llocs on es diu no a les invasions de Gaza". Pel secretari general d'ICV, el realment "insòlit" és que "mentre Europa intentava aturar la massacre, a Barcelona discutíem per una manifestació", la protesta en què va participar Joan Saura i que va provocar la primera crisi interna al tripartit pel conflicte de Palestina.

Saura i Montilla
Després que Carod  i Herrera s'hagin llançat els trastos pel cap a través dels micròfons de RAC1, l'acte de la Ciutadella ha començat amb l'escridassada prevista contra Noa. Un grup propalestí ha exhibit kufies, els mocadors de quadres del país i globus amb la consigna Boicot a Israel, i s'han posat d'esquena a l'escenari tot xiulant. Altres assistents han reaccionat aleshores amb aplaudiments per compensar l'escridassada.

A la zona d'autoritats, els mateixos membres d'ICV han respost al conflicte de manera irregular. El president del partit i conseller d'Interior, Joan Saura, s'ha aixecat per aplaudir Noa, però el president del grup parlamentari s'ha negat a aplaudir la cantant, tot i que sí que s'ha posat dret, com la resta d'autoritats, informa Europa Press. A pocs metres, al portaveu d'ICV, Dolors Camats, duia un pin amb la bandera de palestina, una imatge mostrada de prop per les càmeres de TV3. 

Al final de la cerimònia, les declaracions de Saura i del president de la Generalitat a Catalunya Informació han arrodonit el ventall variat de posicions sobre la polèmica. El conseller d'Interior, malgrat el paper del seu partit en el conflicte, ha condemnat "explícitament" el fet que "hi hagi hagut persones que hagin intentat boicotejar l'actuació de Noa". "És inacceptable. Es pot reivindicar el que sigui, però no es pot boicotejar una actuació musical". Per Montilla, no hi ha matisos, i les protestes han fet "un flac favor a Palestina".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.