Política

Khamenei avisa que el règim iranià no cedirà a la pressió popular

El líder opositor Mussaví anuncia que pronunciarà un discurs davant el Parlament, on ha convocat els seus seguidors

El líder suprem de la Revolució iraniana, l'aitol·là Alí Khamenei, ha tornat a donar suport a la victòria del president, Mahmud Ahmadinejad, i ha advertit als seguidors de l'oposició que el règim iranià "no cedirà a les pressions populars".  Les advertències, però, no semblen haver afectat el líder opositor Mir-Hossein Mussaví, que ha anunciat una nova concentració a les 16h d'avui, hora local, davant la seu del Parlament, on una hora després té previst oferir un discurs acompanyat de la seva dona.

En una declaració divulgada a través de la televisió estatal, la màxima autoritat de l'Iraq ha instat els candidats de l'oposició a finalitzar les protestes i ha convidat els iranians a ajudar el govern en la seva feina.

"Sobre els recents incidents en relació amb les eleccions, ha insistit que s'ha d'aplicar la llei. Ni el sistema ni el poble cediran davant la força", ha afirmat. El líder iranià ha instat també els diputats i responsables a col·laborar amb l'executiu. "No sigueu durs amb el govern i coopereu de forma amistosa", ha demanat.

Des que es van conèixer els resultats de les eleccions presidencials del 12 de juny, l'Iran ha estat escenari de multitudinàries protestes de l'oposició que denuncia un suposat frau massiu a favor d'Ahmadinejad.

Les marxes han estat reprimides amb duresa per la policia i els grups de milicians voluntaris islàmics Bassij, que han augmentat la seva presència, gairebé de forma permanent, pels carrers de Teheran. En els enfrontaments han mort almenys una vintena de persones, segons les xifres oficials.

Per la seva banda, Mussaví ha convocat una nova protesta i, a través d'un text distribuït per internet, ha convocat els seus seguidors davant el Parlament. Serà la seva primera compareixença pública des que Khamenei li va exigir que acabés de forma immediata les protestes.

Acusacions contra britànics
D'altra banda, el govern iranià, que considera que el Regne Unit i els Estats Units estan darrere de les manifestacions, ha assegurat que diversos ciutadans britànics han participat en les protestes i ha advertit que s'està replantejant les relacions diplomàtiques amb el Regne Unit, segons han indicat els mitjans de comunicació perses. El ministre d'Afers Estrangers, Manujakhar Mutaka, ha advertit  que el govern estudia canviar les seves relacions diplomàtiques amb el Regne Unit,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona