Política

Nou pas per a l'aprovació de la Llei de Memòria Històrica

El PSOE ha tirat endavant, a la Comissió Constitucional del Congrés, el projecte de la Llei de Memòria Històrica amb els suport de IU-ICV, CiU i PNV i l'oposició d'ERC i PP.

El PSOE ha pactat amb IU-ICV ampliar la possibilitat de recuperar la nacionalitat espanyola als descendents en segon grau (néts) dels exiliats com a conseqüència de la Guerra Civil i la dictadura franquista. Aquest dret a la nacionalitat espanyola d'origen s'haurà de sol·licitar durant els dos anys següents a l'entrada en vigor de la llei.

Valle de los Caídos
A més, els socialistes han pactat amb CiU que la Fundació privada que gestiona el Valle de los Caídos ha d'aprofundir en el coneixement dels valors constitucionals i honrar a totes les víctimes mortals de la Guerra Civil. El PP s'ha sumat a aquest acord i ICV s'hi ha desmarcat.

Tant ERC com el PP han mantingut la seva oposició frontal contra el projecte. El populars han reiterat el seu rebuig a revisar "la denominada Memòria històrica".

Des del Grup Socialista, Daniel Fernández ha subratllat que l'esperit de la llei es "recordar als morts d'uns i altres, i que no es pretén dividir a la societat espanyola".

Per la seva banda, el portaveu d'IU-ICV, Joan Herrera, ha admès que el seu acord amb el text no és total. "Es tracta d'un punt de partida per no començar de zero en la propera legislatura", on ja van anunciar que l'Estat ajudi a demanar als tribunals la nul·litat de les sentències del franquisme.

El projecte ara ha de passar al Ple del Congrés per la seva aprovació i per poder arribar, posteriorment, al Senat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.