Política

Sis espanyols, entre ells com a mínim dos catalans, evacuats del Txad després de la represa dels combats

Sis espanyols, entre ells dos catalans, ha estat evacuats del Txad després que aquesta nit s'hagin reprès els combats a la capital del país, N'Djamena.

Els insurgents assetgen des de primera hora el palau presidencial on s'hi ha refugiat el president, Idriss Déby, que es nega a abandonar el país. Entre els evacuats a Gabón hi ha un resident a Barcelona, un català i un portuguès, membres d'Intermón Oxfam, i dos periodistes, un d'ells és espanyol i l'altre, portuguès.

Altres sis espanyols seran evacuats de N'Djamena durant el dia d'avui, segons fonts del Ministeri d'Exteriors. Des de Gabón, les autoritats franceses faran les pertinents gestions perquè els espanyols puguin arribar a París aquest mateix diumenge.

Els combats a N'Djamena s'han reprès aquesta nit i els insurgents ja controlen la major part de la capital del Txad. Mentrestant, els europeus marxen de la ciutat. Dotze espanyols que hi resideixen seran evacuats durant el dia d'avui a Gabón. Sis d''aquests, entre ells almenys dos catalans, ja es troben a hores d'ara a la capital Libreville. Es tracta d'un resident a Barcelona, un català i un portuguès -membres d'Intermón Oxfam, entre ells la seva portaveu, Ana Damasio-, i dos periodistes, un d'ells és espanyol i l'altre portuguès. Els dos membres portuguesos són residents a l'Estat.
Ana Damasio explica que els tres membres de l'ONG i els dos periodistes que els acompanyen estan a Libreville (Gabón) i es troben bé. Sis dels dotze espanyols que vivien a la capital del Txad, N'Djamena, han sigut evacuats aquesta matinada i han arribat a Libreville a les nou del matí. Allà els han ofert tendes de campanya, a més d'utensilis per dutxar-se, i han pogut descansar.

La portaveu d'Intermón Oxfam explica que durant el dia d'ahir va ser "molt dur" i que van sentir els combats, els obusos i els morters. "Hi van haver moments més complicats, però sempre amb seguretat i sota la protecció de l'exèrcit francès", expressa Damasio. Així mateix, la mateixa portaveu ha volgut comentar la situació en què es troba la capital del Txad després de l'evacuació dels espanyols. "Sabem per una companya cooperant que encara continua a la capital del Txad que la situació està molt malament i que els combats són molt seriosos, amb molta artilleria pesada", explica.

Segons fonts del Ministeri d'Exteriors, els sis espanyols que encara resten a N'Djamena seran evacuats "en breu". Des de Gabón, les autoritats franceses porten a terme les pertinents gestions perquè els espanyols puguin arribar a París aquest mateix diumenge. Està previst que finalment aterrin a l'estat espanyol demà dilluns, depenent de la coordinació de vols entre Gabón i París i des de la capital francesa a l'estat espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.