Política

Zelaya ignora les amenaces i diu que torna a Hondures

Micheletti, el nou president aliat de l’exèrcit, alerta el seu antecessor que si entra al país el farà detenir

La lluita de poder entre Manuel Zelaya, el president destituït i expulsat diumenge passat d’Hondures, i el nou règim empès pels militars i personalitzat en Roberto Micheletti, el nou mandatari designat pel Parlament de Tegucigalpa el mateix dia amb el vistiplau de la cúpula de l’exèrcit, es jugava ahir en l’arena dels gestos polítics.

Zelaya compareixia ahir davant de les Nacions Unides a Nova York, que li feien explícit el seu suport i exigien “el seu retorn immediat i incondicional” perquè sigui restituït en el càrrec. Després va intervenir a la seu de l’Organització d’Estats Americans (OEA), que també li va fer costat, per això ahir Zelaya treia pit. Unes hores abans ja havia assegurat que demà dijous tornarà a Hondures per recuperar la presidència. “Torno a Tegucigalpa dijous, hi vaig com a president electe i tinc la intenció d’acabar el meu mandat de quatre anys”, expressava el mandatari, que va forçar un referèndum per diumenge passat, amb la intenció de perpetuar-se en el càrrec, i que ha estat el desencadenant de la crisi.

Enfortit per la condemna internacional al cop d’Estat del cap del setmana passat, el president deposat espera tornar al país centreamericà acompanyat de la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, i del secretari general de l’OEA, José Miguel Insulza, que ahir subratllava que el president hondureny actualment expulsat “va ser deposat per un cop militar”.

Si Zelaya exhibia que els líders del continent feien pinya amb la seva causa, des de la capital hondurenya Micheletti mantenia el to inflexible i alertava el seu antecessor que si finalment torna al país els tribunals tenen “una ordre de captura en contra d’ell” pels “delictes” que va cometre pel “seu interès de continuar en el poder i l’actitud prepotent dels últims mesos al capdavant del govern”.

Convocatòria d’eleccions
Micheletti va ordenar també al nou ministre d’Exteriors, Enrique Ortez Colindres, que visiti els països de la regió per explicar per què es va prendre la decisió d’expulsar Zelaya, en un intent de netejar la imatge del nou executiu hondureny, aliat de l’exèrcit. Micheletti també va anunciar ahir que analitzarà amb les forces armades i la policia la necessitat de mantenir o suspendre el toc de queda decretat amb la intenció d’“evitar actes vandàlics”. El nou governant va puntualitzar que les eleccions per escollir un president se celebraran el 29 de novembre que ve i que la persona elegida assumirà el càrrec el 27 de gener del 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona