Política

"És arriscat fer el discurs d'ERC"

Entrevista a Ignasi Guardans, eurodiputat de CiU

Més enllà de lloar la seva trajectòria i feina feta, ningú de l’executiva de CDC no s’ha mullat defensant que vostè torni a ser candidat a les europees.
Fer-ho hauria significat oposar-se a Mas i al seu entorn més proper, a les tres o quatre persones que ara tenen un pes molt important en les seves decisions. Entenc que ningú s’hi hagi atrevit. En aquest partit, i en tots, les coses funcionen així. Mas té un pla molt clar i l’està executant pas a pas amb precisió militar.

¿Participarà en l’elaboració del programa electoral ara que no el volen de candidat? ¿Veu el seu futur lluny de Convergència?
Si em demanen que aporti idees estaré encantat, però no sé si interessa. Per ara l’únic que m’han dit és que puc donar suport al partit com qualsevol altre militant, cosa que ja sabia. Però els vull recordar que fins al juny encara sóc eurodiputat i membre de la direcció de CDC.

Es planteja militar en algun altre partit o presentar-se en alguna altra llista?
Mas ha deixat ben clar que la meva energia ja no li interessa, però jo la seguiré posant al servei del país, mantenint-me en l’àmbit públic, si puc. A la Casa Gran del Catalanisme, precisament, defensen que el compromís amb el país no depèn del carnet polític. No m’afiliaré a cap altre partit ni aniré en cap altra llista, però sí que podria acceptar alguna responsabilitat institucional a Catalunya, a Espanya o a Europa que no estigui dirigida per un càrrec de Convergència. Es pot servir el país fins i tot si el teu cap no és de CDC.

¿En les últimes 48 hores no ha pensat a estripar el carnet en cap moment?
No, ara per ara no, tot i que si el partit acaba convertint-se en una cosa diferent ja ho veurem. Alguns dirigents s’haurien d’acostumar a ser una mica més demòcrates. No es deixa de ser d’un partit pel sol fet que no es comparteixi la seva estratègia, si fos així CDC no pararia de perdre militants.

Com preveu que respondrà l’electorat de CiU a la candidatura de Ramon Tremosa?
Em sembla una aposta molt arriscada fer el mateix discurs que fa ERC, buscar l’electorat independentista i deixar fora els que també som nacionalistes però que potser no defensem la independència per a demà. Catalunya té una societat molt complexa i l’electorat de CDC diferents perfils. Convertir Convergència en la Casa Gran de l’independentisme em sembla un greu error electoral, enriquim el partit per un costat però l’empobrim per l’altre. És legítim, i potser serveix per tenir una majoria independentista al Parlament i visca la democràcia! Però em sembla que estirant el llençol cap a un costat del llit estem deixant descobert l’altre.

Ha avisat Tremosa que a Europa no es ve a defensar el finançament ni la independència de Catalunya. ¿No serveix de res parlar-ne al Parlament Europeu?
Aquí no es ve a parlar de Catalunya sinó des de Catalunya, que no és el mateix. La independència i el finançament s’han de resoldre al Parc de la Ciutadella i a la Carrera de San Jerónimo. A l’Eurocambra es ve a parlar d’immigració des d’una òptica catalana, de la policia pensant en els Mossos, de la indústria de l’automòbil tenint present la Seat, de Medi Ambient per les nostres costes i boscos o del dumping xinès contra les tèxtils catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El Suprem dels EUA dona una immunitat parcial a Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida
política

Junts i Madaula eviten litigar a canvi de revisar el protocol intern contra l’assetjament

barcelona
política

ERC promet depurar responsabilitats pel cartell ofensiu contra Maragall

barcelona