Política

El TC dóna la raó al govern espanyol i retira dos magistrats

Els magistrats que conformen el ple del Tribunal Constitucional van decidir ahir que dos membres de tendència conservadora, Roberto García-Calvo i Jorge Rodríguez Zapata, no siguin aptes per decidir sobre el recurs que va presentar el PP contra la llei orgànica que regula aquest organisme.

La decisió va comptar amb els vots a favor dels magistrats Vicente Conde, Elisa Pérez Vera, Eugenio Gay, Pascual Sala, Manuel Aragón i Pablo Pérez Tremps, i s’hi van oposar Javier Delgado i Ramón Rodríguez Arribas.

D’aquesta manera, el ple de l’alt tribunal dóna la raó al govern espanyol en la seva insòlita proposta de recusar García-Calvo i Rodríguez Zapata. L’Advocacia de l’Estat argumentava que aquests dos membres no podien pronunciar-se sobre una llei que permet allargar el mandat de la presidenta, María Emília Casas, després d’haver-s’hi oposat en una carta que van fer arribar a la pròpia Casas fa més de mig any.

Efectes d’agenda
Que s’acceptin les recusacions presentades pel govern espanyol afecta, en primer lloc, la continuïtat de la presidenta i, de retruc, també el tempo dels recursos contra l’Estatut de Catalunya presentats al Tribunal Constitucional.
Després que prosperés la recusació contra el magistrat progressista Pablo Pérez Tremps, el sector conservador va assegurar-se la majoria en aquest apartat. Per tant, l’únic que pot alterar-se, ara com ara, és l’agenda. És a dir, si la decisió es pren més d’hora o més tard. I si hagués perillat el cap de Casas, el més probable és que s’hagués accelerat.

A banda dels efectes estatutaris, també hi ha repercussions en el sistema que s’ha de seguir per renovar el Constitucional. I és que una de les propostes de la nova llei és que quatre dels seus magistrats els nomenin les comunitats, a través del Senat. Una mesura més aviat simbòlica, perquè cada autonomia farà les seves propostes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona