Política

Pujol atribueix les tensions per l'Estatut al fet que els espanyols no volen "tenir menys" que Catalunya

L'expresident ha assenyalat que el federalisme alemany no és el model que funcionaria a l'Estat

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha atribuït aquest dijous "tot el problema que tenim amb l'Estatut i amb el TC" i amb la "tensió general que hi ha a Espanya de catalanofòbia contra Catalunya" a la voluntat que tenen les altres comunitats autonòmes de no "tenir menys" que els catalans.

Pujol ha assegurat que, amb la recuperació de la democràcia, territoris que "estaven bé amb una centralització" i que "mai havien demanat autonomia" van reclamar-la perquè "l'eslògan va ser No menys que ells, en referència a catalans i bascos. Un sentiment que, segons l'expresident, "hi és encara".

L'expresident ha posat l'exemple d'una comunitat que volia totes les competències de l'Estatut català del 79, inclosa la pesca en llacs, sense tenir cap llac; o bé la visita d'un president de la Rioja a Catalunya coincidint amb un atemptat d'ETA a Roses on va ser assassinat un Mosso d'Esquadra que, després de ser parat per la policia catalana, va dir a Pujol que li va molestar que els catalans "tinguessin policia". "No la volem el que ens fot és que la tinguin vostès", ha explicat Pujol que li va manifestar el president de la Rioja.

Federalisme

Pujol ha participat aquest dijous al Goethe Institut de Barcelona a la taula rodona Federalisme i democràcia: Les eleccions a Alemanya 2009. Com funciona el model federal alemany?, juntament amb l'exministre d'Interior Alemanya Gerhart Baum. La taula rodona ha estat organitzada per la Fundació Catalanista i Demòcrata (Catdem), vinculada a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

L'expresident ha assenyalat que el federalisme alemany, que té "una certa base històrica", ha estat un bon sistema per aquest país, que amb ell va "tornar a ser una gran locomotora que ha arrossegat a Europa". Un model que ha contraposat al francès, que és el d'una "gran centralització" on la prioritat és París.

L'expresident, però, creu que, així com el federalisme funciona a Alemanya, no ho fa a l'Estat espanyol perquè "juga a la carta de l'homogeneïtzació". "A nosaltres més aviat quan parlem de federalisme ens agradaria un federalisme a l'estic canadenc, que no és simètric", ha indicat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.