Política

Montilla esgrimirà les balances en el finançament

La fredor de les relacions entre José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla va rebaixar ahir una mica més la temperatura d’un hemicicle castigat tot el dia per un excés d’aire condicionat. El president de la Generalitat tot i admetre que no té intenció de fer trontollar la cadira del president espanyol, va proclamar que això no impedirà que li creï “problemes”.

D’entrada, va deixar clar que les balances fiscals –i el dèficit que pateix Catalunya– s’hauran de tenir en compte en la negociació del nou finançament. Montilla responia així al portaveu de CiU, Oriol Pujol, que es va estrenar en la sessió de control interrogant-lo sobre fins on està disposat a arribar en les exigències a Zapatero.

“Jo no estic per fer caure el govern de Zapatero, això no vol dir que no estigui disposat a crear-li problemes, perquè de problemes alguns n’hi hem creat, i n’hi crearem alguns més”, va sentenciar Montilla.
Com a pròleg a les seves paraules, va replicar a la negativa del govern central a considerar les balances fiscals com un element a tenir en compte per negociar el finançament i va assegurar que “aporta una informació que ha de ser tinguda en compte”. El conseller Antoni Castells també va afegir ahir que el dèficit s’ha de solucionar amb l’Estatut.

Pujol va recordar que CiU està negociant amb Castells –i el president va agrair-li “la discreció i la voluntat d’entesa”– però va avisar que la federació ha pres “molts riscos” i no està disposada a fer el “ridícul”.

A preguntes d’ERC, Montilla s’havia limitat a dir que el dèficit no es retallarà només amb el finançament sinó també amb les inversions pactades amb l’Estat i la disposició addicionial tercera de l’Estatut.

Per arrodonir retrets, Montilla va admetre a Jordi Miralles (ICV-EUiA) que la Comissió Bilateral Estat-Generalitat no es va reunir el 7 de juliol per falta de continguts, i la de transferències per falta de concrecions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.