Política

Putin s'acomiada de l'OTAN plantant cara a l'ampliació

“Si ja no hi ha la Unió Soviètica, en contra de qui existeix l’OTAN?”. Llançant-los aquesta pregunta enverinada, l’encara president rus, Vladímir Putin, va acomiadar-se dels aliats, ahir a Bucarest, en una cimera encesa per la futura adhesió d’Ucraïna i Geòrgia a l’Aliança, l’escut antimíssils de l’Europa de l’Est i la ressaca de la independència de Kosovo. Putin abandonarà el Kremlin el mes que ve havent remarcat que Rússia veu una “amenaça directa” en els plans de l’OTAN.

De res no van servir els esforços del president dels EUA, George W. Bush, per fer-li entendre que “la Guerra Freda s’ha acabat” i que “Rússia ja no és l’enemic”. Ni que intentés escenificar una millora de les relacions dient-li que no tenia espera per degustar el sopar que Putin li oferirà avui a Sotxi, al mar Negre. “No n’hi ha prou amb promeses, n’he sentit moltes que no s’han complert”, va replicar amb fermesa Putin, que ahir només tenia orelles per als missatges de benvinguda dels aliats a Kíev i Tbilissi.

El sí que l’OTAN podria donar aviat a les dues Repúbliques exsoviètiques “és un trasllat d’infraestructura militar a les fronteres de Rússia”, va denunciar Putin, que va afegir: “Siguem sincers i juguem amb les cartes descobertes”.
L’escut antimíssils tampoc “no contribueix a la confiança” del Kremlin en els aliats. Putin va jutjar “insatisfactori” l’argument de Bush que no amenaça Rússia i va reclamar “analitzar conjuntament les amenaces balístiques” i tenir un “accés democràtic” al control d’aquest escut, que hauria d’ubicar els seus “centres d’intercanvi d’informació” a Moscou i Brussel·les. El polèmic paraigua defensiu dels EUA a Europa serà l’eix de la cita de Bush i Putin avui i demà a Sotxi.

El secretari general de l’OTAN, Jaap de Hoop Scheffer, va admetre que no hi va haver grans avenços en la primera cimera en sis anys del president rus amb els líders euroatlàntics. Només un: l’Aliança va tancar ahir un acord amb Rússia que permetrà a l’OTAN transportar material “no letal” per territori rus fins a l’Afganistan per abastar les seves tropes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona