Política

Bush i Putin s'acomiaden amb una declaració oficial que reitera els seus desacords

Les diferències entre Moscou i Washington sobre els plans nord-americans d'instal·lar un escut antimíssils a l'Europa de l'Est han quedat reflectides per escrit en la declaració de Sochi, la ciutat del Mar Negre on s'ha fet la cimera final entre George W. Bush i Vladimir Putin, els dos presidents en retirada de les dues principals potències del món.

Els dos líders han intercanviat somriures i paraules de cortesia davant de les càmeres, i Bush ha arribat a dir-li que no la de Sochi és la seva "última trobada com a presidents però no com a amics". També s'han preocupat de recordar en la declaració final que corroboren que la Guerra Freda s'ha acabat i que les dues potències tenen la voluntat de reduir els seus arsenals nuclears al mínim, però les diferències persisteixen.

El principal punt de discussió és en el projecte dels EUA d'ubicar elements antimíssils a Polònia i Txèquia. El text signat avui per Putin i Bush recull aquest desacord. "La part russa ha declarat obertament que no està d'acord amb la decisió de crear instal·lacions del sistema de defensa antimíssils a Polònia i la República Txeca", diu el text.

L'ampliació de l'OTAN, a la qual s'oposa el Kremlin, i la viabilitat del Tractat de Forces Armades Convencionals a Europa, que va ser suspès per Moscou al desembre, són els altres àmbits de fricció. En canvi, tant Putin com Bush han reiterat el seu suport al tractat de no proliferació d'armes nuclears i s'han compromès a enfortir-lo. Les dues parts han manifestat que continuaran fent esforços polítics i diplomàtics per trobar una "solució negociada" que garanteixi que el programa nuclear de l'Iran tingui finalitats únicament pacífiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona