Política

Bush i Putin s'acomiaden amb una declaració oficial que reitera els seus desacords

Les diferències entre Moscou i Washington sobre els plans nord-americans d'instal·lar un escut antimíssils a l'Europa de l'Est han quedat reflectides per escrit en la declaració de Sochi, la ciutat del Mar Negre on s'ha fet la cimera final entre George W. Bush i Vladimir Putin, els dos presidents en retirada de les dues principals potències del món.

Els dos líders han intercanviat somriures i paraules de cortesia davant de les càmeres, i Bush ha arribat a dir-li que no la de Sochi és la seva "última trobada com a presidents però no com a amics". També s'han preocupat de recordar en la declaració final que corroboren que la Guerra Freda s'ha acabat i que les dues potències tenen la voluntat de reduir els seus arsenals nuclears al mínim, però les diferències persisteixen.

El principal punt de discussió és en el projecte dels EUA d'ubicar elements antimíssils a Polònia i Txèquia. El text signat avui per Putin i Bush recull aquest desacord. "La part russa ha declarat obertament que no està d'acord amb la decisió de crear instal·lacions del sistema de defensa antimíssils a Polònia i la República Txeca", diu el text.

L'ampliació de l'OTAN, a la qual s'oposa el Kremlin, i la viabilitat del Tractat de Forces Armades Convencionals a Europa, que va ser suspès per Moscou al desembre, són els altres àmbits de fricció. En canvi, tant Putin com Bush han reiterat el seu suport al tractat de no proliferació d'armes nuclears i s'han compromès a enfortir-lo. Les dues parts han manifestat que continuaran fent esforços polítics i diplomàtics per trobar una "solució negociada" que garanteixi que el programa nuclear de l'Iran tingui finalitats únicament pacífiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.