Política

Rajoy es guanya el suport d’Aguirre i de Gallardón

La presidenta i l’alcalde de Madrid es desfan en elogis al líder del partit

Des que va guanyar el congrés a València, el president del PP, Mariano Rajoy, ha fet callar moltes boques que li criticaven una suposada manca d’autoritat. Des d’ara, però, pot exhibir una victòria més: a més d’aconseguir que la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, no li posi pals a les rodes, ara la lideresa li ha mostrat tot el seu suport.

A aquest suport s’afegeix el de l’alcalde de la capital espanyola, Alberto Ruiz-Gallardón, que tot i haver mantingut una posició diferent de la d’Aguirre, no havia acabat d’esvair l’ombra de les seves ganes de desbancar-lo i convertir-se en líder de la formació.

Escenari simbòlic
La genuflexió d’Aguirre i Gallardón encara té més valor pel lloc on la van fer: en un fòrum del Partit Popular celebrat al districte de Fuencarral-El Pardo. És a dir, al nord de Madrid, que, tot i no ser la zona més elitista, és un feu popular de pedigrí que inclou el barri del Pilar, de forta tradició militar i espanyolista.

La cerimònia va tenir lloc dimarts passat, i tant la lideresa com el batlle van proclamar fins a tres vegades les bondats de Rajoy. Aguirre va deixar tothom bocabadat amb un “Mariano, tinc una gran confiança en tu”. Gallardón tampoc es va quedar curt i va afirmar que “el lideratge de Rajoy ha situat el PP en la preferència dels ciutadans”.

La inflexió dels barons
La inflexió dels barons madrilenys s’explica per l’optimisme que es respira dins les files populars. Tal com va assenyalar Gallardón, al PSOE mai s’haurien pensat que els de Génova els desbancarien de la majoria de ciutats del cinturó roig de Madrid. I tal com va passar a escala municipal i a Galícia, al PP veuen més que probable governar a Andalusia, pas previ a la conquesta de la Moncloa.

Rajoy va respondre a la nova fidelitat amb la mateixa moneda, i va mostrar-se segur que Aguirre i Gallardón es tornaran a presentar a la presidència de Madrid i a l’alcaldia. Es tracta, però, d’un dard enverinat per al batlle, que amb aquesta fita temporal deixa de ser l’esperança blanca per tornar al govern espanyol.

De totes maneres, el que no es pot dir és que, a partir d’ara, la política madrilenya sigui una bassa d’oli. Aquesta setmana s’ha sancionat el número dos de Gallardón, Manuel Cobo, per les declaracions que va fer contra Aguirre arran de Caja Madrid.

Dels vòmits al fill de puta
Manuel Cobo va dir que el comportament dels aguirristes amb el ja nou president de l’entitat, Rodrigo Rato, feia “vomitar”. I aquest divendres, a la lideresa se li va escapar que Gallardón (per molt que digui, anava per ell) és un “fill de puta”. La cosa no anirà més enllà perquè Aguirre té poder, però la batalla està servida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.