Política

Bèlgica obre la negociació per reformar l’Estat

El flamenc Leterme, probable ‘premier’ si hi ha acord, demana als partits responsabilitat

Amb els ànims més calmats que setmanes enrere i sense la pressió d’haver de formar un govern de manera immediata, els partits polítics de Bèlgica van començar ahir els debats sobre la futura reforma de l’Estat. Els encarregats de definir el contingut de la reforma impulsada per les formacions de Flandes seran els membres de l’anomenat grup Octopus, integrat per membres de tots els partits polítics belgues a excepció de la formació d’extrema dreta Vlaams Belang.

El ministre de Reformes Institucionals i possible futur primer ministre, Yves Leterme, va fer una crida a tots els partits a assumir les seves responsabilitats. Leterme va afirmar que la missió del grup és “trobar, en la línia de les cinc reformes precedents, un compromís entre les diferents comunitats i fer propostes que tinguin un ampli suport”. Tot i que la primera reunió del grup va ser a porta tancada, tant els partits flamencs com els francòfons van indicar que hi ha voluntat de consens per fer possible la reforma.

Després de la formació d’un govern provisional a finals de desembre, Octopus té la responsabilitat de trobar un compromís per acabar amb la pitjor crisi política que ha viscut Bèlgica. La reforma de l’Estat és clau per superar-la i per aconseguir un acord per formar un govern definitiu al març. Els partits afirmen que el 23 de març haurien d’estar clares les línies de la reforma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.