Política

'Nature' defensa el reconeixement de la llengua catalana a la Constitució francesa

El prestigiós setmanari científic britànic Nature ha llançat un dur atac contra l’Acadèmia Francesa pel rebuig a la inclusió del reconeixement de les llengües “regionals” com el català, l’occità, el basc i el bretó en el projecte de reforma de la Constitució.

En una editorial del número aparegut ahir, Nature recorda que la meitat de les llengües que hi ha al món estan en perill d’extinció i crida França a reconèixer la riquesa que aporten les llengües minoritàries i a ratificar els tractats que les defensen.

L'atac de l'Acadèmia francesa
En un gest sense precedents, l’Acadèmia Francesa va exigir, el passat 16 de juny, la retirada de l’esmena constitucional, aprovada al maig per la cambra baixa del Parlament, per la qual es reconeixen les llengües minoritàries ja que, a parer seu, “atempta contra la identitat nacional”.
“Des de fa més de cinc segles, la llengua francesa ha forjat França. En justa correspondència, la nostra Constitució ha reconegut, al seu article 2, aquesta evidència: «La llengua de la República és el francès»”, declaren els acadèmics en la seva inusual declaració.

L’Acadèmia, que vetlla per l’ús i la projecció del francès, demana “la retirada d’aquest text, les excel·lents intencions del qual es poden expressar i s’han d’expressar a qualsevol lloc, però no a la Constitució”. Els acadèmics critiquen la prioritat atorgada a les llengües regionals, reconegudes ara a l’article primer de la Constitució, mentre que el francès segueix relegat al segon.

Per entrar en vigor, la nova llei hauria de ser votada a finals de juliol per tres cinquenes parts dels diputats i senadors. La dreta, promotora de la reforma, té majoria absoluta a les dues cambres, però li cal una part dels vots de l’oposició d’esquerra, que de moment s’hi oposa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.