Política

Madero insta CiU i PP a no bloquejar l'Oficina Antifrau

Política

El fiscal David Martínez Madero, candidat del tripartit a dirigir l’Oficina Antifrau, va superar ahir la prova d’idoneïtat del Parlament per ocupar el càrrec, prèvia a la votació de la designació, però no va aconseguir l’aval de CiU o el PP perquè el nomenament s’aprovi al ple del Parlament. L’oficina segueix bloquejada sine die i avui no es vota el càrrec.

Durant la seva intervenció en comissió, Martínez Madero va apel·lar a “la lògica” i el “sentit comú” dels partits perquè no s’aturés el desplegament d’aquesta norma. “Si hi ha una llei en vigor, es fa un flac favor a la ciutadania no implementant-la”, va dir en referència als recels de la federació nacionalista i dels populars, que no van qüestionar el candidat sinó la llei i l’actitud del tripartit. Contundent en alguns moments en l’exposició, va mirar de desfer un per un els recels de l’oposició. Va defensar la independència de l’entitat adduint que té marge de maniobra suficient per ser neutral. “Com a mínim existeix un suport legal per penjar el telèfon si la conversa no és adequada”, va explicar en al·lusió a l’executiu.

El diputat de CiU Lluís Corominas va acusar el tripartit d’haver començat la casa per la teulada. Va justificar la negativa del seu grup a fer costat al nomenament perquè suposaria donar legitimitat a la llei. Va criticar que el govern pretengui traslladar a l’oposició la “responsabilitat” de l’oficina quan el tripartit no va respectar la norma i la va modificar a la llei d’acompanyament obrint la porta perquè la conselleria d’Economia participi en investigacions.

La portaveu del PP, Dolors Montserrat, va recordar que aquesta esmena fa inviable la independència de l’oficina. Madero va admetre que era una esmena “extemporània”, i que “no és la manera de contribuir a la credibilitat política”. El candidat també va explicar que Montilla li havia garantit recursos i que preveia signar protocols amb altres organismes com la Sindicatura de Comptes per deixar clar el marc competencial.

Des del PSC, Lídia Santos va acusar CiU i PP de no donar raons solvents i el diputat d’ERC Xavier Vendrell que s’aprofités el procés per reobrir un debat ja acordat. ICV es va interessar sense gaire èxit pel full de ruta que tindria l’òrgan.

Els darrers dies, el govern ha reobert les converses amb CiU, després de donar per tancat el diàleg amb el PP. Dilluns el conseller Ausàs es va reunir amb el portaveu de la federació al Parlament, Oriol Pujol, que li va comunicar que estaven en contra de la llei. CiU considera que no s’han fet passes per buscar el suport i manté els recels a un òrgan que creuen que se solapa amb d’altres. Si bé la retirada dels darrers canvis a la llei podria suposar un gest a favor del consens, no seria determinant i en caldrien més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.