Política

El 83% dels catalans se sent "satisfet" de la transició espanyola

El director de Centre d'Estudis d'Opinió titlla la transició de "miracle" incomparable i mai imitat

El director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya, Gabriel Colomé, ha afirmat avui, en presentar un sondeig sobre els valors democràtics dels catalans, que la transició espanyola representa un "model" i és un "miracle no comparable en cap altra part".

De l'estudi es desprèn que la gran majoria de catalans (83,5%) considera "satisfactòria" la manera com es va dur a terme la transició espanyola a la democràcia, un procés del qual Colomé ha dit que "es va improvisar sobre la marxa com Indiana Jones" i es va concretar en "un acord bàsic per no prendre mal".

En aquest sentit, Colomé és del parer que la transició espanyola, feta "a canvi d'amnèsia política per un tub", és "un model que no s'ha imitat en cap altra part del món" i ha remarcat la seva diferència respecte als processos de transició democràtica que van portar a terme l'Estat de Portugal i els països de Llatinoamèrica.

L'"amnèsia política per un tub" que ha esmentat el director del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat en referir-se a la transició espanyola es va concretar en un acord per evitar qualsevol mena de depuració política als membres del règim franquista.

Sota el títol de Els Valors Democràtics, 30 anys després del 15 de juny de 1977, el sondeig presentat pel Centre d'Estudis d'Opinió català demostra també que el 93,4% dels enquestats creu que la societat catalana ha canviat "molt o bastant" des de la mort de Francisco Franco, a l'hora que el 84,2% opina que les coses "han anat millor" després de la seva mort.

Segons l'estudi, el 55,8% dels catalans considera la unitat d'Espanya com fonamental en política, mentre que el 80,1% qualifica també la Constitució Espanyola de 1978 de fonamental.

D'altra banda, la majoria de preguntats opina que respecte a fa 30 anys els catalans són més racistes (51,4%), menys religiosos (82,1%) i menys respectuosos amb els altres (48,5%).

Quant als joves, els enquestats creuen que aquests són avui dia més consumistes (75,8%), igual de responsables (44,4%) i treballadors (44,5%) i menys polititzats (53,8%).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.