Política

Sense data per a la sentència de l'Estatut

Els magistrats defensors del text proposat per Elisa Pérez Vera perden per 4 a 6 la votació davant dels més conservadors, que demanen una retallada més àmplia de la llei catalana. Ara s'ha de redactar un altre esborrany i tornar a votar, procés que pot durar mesos

El Tribunal Constitucional (TC) ha sotmès a votació la cinquena ponència de la magistrada Elisa Pérez Vera i ha fracassat en l'intent dels magistrats governamentals de fer-la aprovar: han perdut la votació per sis vots en contra i quatre a favor.

D'aquesta manera, el tribunal torna a fracassar en l'intent de sentenciar sobre l'Estatut gairebé quatre anys després que el PP interposés el recurs contra el text català. La ponència de Vera optava per anul·lar una quinzena d'articles i interpretar-ne una vintena.

Ara la mateixa ponent podria decidir apartar-se d'aquesta tasca, en veure que no s'ha avançat gens en les seves cinc ponències, i el més probable és que la presidenta, María Emilia Casas, designi un nou ponent. Això engega novament tot el procés de deliberacions.

Quatre hores de reunió dimecres, quatre hores més ahir i dues hores més avui divendres no han estat suficients per acostar posicions, quan tot semblava que només depenia d'un o dos magistrats, dels quals moltes fonts esperaven que s'afegissin a les tesis de Pérez Vera, encara que fos amb retocs.

El passat mes de novembre en un ple ja es va evidenciar que existia divisió entre els magistrats, que en alguns punts només podria trencar-se si María Emilia Casas, la presidenta de l'òrgan, es decidia a fer servir el seu vot de qualitat, que val per dos. Casas no era partidària de fer servir aquest dret, però igualment avui no li hauria servit de res perquè no hi ha hagut cap empat, sinó una derrota clara de Pérez Vera per part del bàndol més conservador i partidari de retallar encara més l'Estatut.

Entre els favorables a la ponència de Vera hi havia la presidenta, Eugeni Gay, Pascual Sala i la mateixa ponent. En contra, Vicente Conde, Jorge Rodríguez Zapata i Javier Delgado. La clau se suposava que estava en els magistrats que formen el tercer grup, que podien fer de frontissa: Guillermo Jiménez, Ramón Rodríguez Arribas i Manuel Aragón. Finalment, no hi ha hagut aquest moviment.

Aquest nou ajornament pot fer que no hi hagi sentència fins després de les eleccions al Parlament, previstes per al novembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona