Política

Salmond obre la porta a una opció autonomista en el referèndum sobiranista

El primer ministre d'Escòcia vol que els liberals acceptin la consulta

El primer ministres escocès, Alex Salmond, ha tornat a insistir, per segona vegada en set dies, en la possibilitat que el projectat referèndum per la independència que el Partit Nacionalista Escocès (SNP en les sigles en anglès) vol tirar endavant l'any vinent inclogui una tercera opció, a més del sí i el no. Si dimarts ho va fer a Londres, a la seu de l'Associació de la Premsa Internacional, ahir ho feia davant de les càmeres de la BBC.

Salmond va assegurar que és partidari d'una pregunta directa, amb resposta directa "i no una proposició vaga". Però, tanmateix, va afegir que "si per aconseguir el suport majoritari del Parlament escocès fos necessària una tercera opció en la papereta, que podria fer-se mitjançant un parell de preguntes o el vot de preferència, aleshores estaria disposat a discutir-ho i, probablement, estaria preparat per acceptar-ho, sempre que hi figurés l'opció de la independència".

Ahir no ho va especificar, però pel que havia comentat dimarts hi podria figurar alguna qüestió sobre l'ampliació de poders per a Edimburg com a alternativa a la sobirania.

¿Es poden interpretar les declaracions com un bany de realisme? ¿Un bany de realisme als seus votants i als delegats del seu partit, hores abans de tancar el congrés de l'SNP? Sens dubte. Però també suposen un intel·ligent i agosarat càlcul polític. I un repte.

El paisatge polític
La correlació actual de forces al Parlament de Holyrood, on l'SNP governa en minoria amb 47 diputats, un més que els laboristes, impedeix que el projecte de llei amb què Salmond vol impulsar el referèndum tiri endavant. L'única possibilitat que li queda és obrir una esquerda al bloc unionista, que formen liberaldemòcrates, conservadors i laboristes. I l'única manera d'aconseguir-ho és temptant els primers. Però necessita o bé rebaixar plantejaments o posar més caselles per marcar. Els liberals decidiran el 30 d'octubre quina serà la seva postura sobre la qüestió.

Salmond tampoc va descartar que en el proper Parlament de Westminster, que sortirà de les eleccions generals de la primavera, ningú tingui majoria absoluta, circumstància que, al seu parer, podria fer canviar el paisatge polític del Regne Unit. En especial si l'SNP obté els vint diputats que Salmond s'ha marcat com a fita. Tot plegat, però, són castells en l'aire.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.