Política

Alex Salmond presenta un programa electoral per "protegir" Escòcia dels partits de Londres

El programa de l'Scottish National Party (SNP) pretén aconseguir un millor finançament i evitar retallades del pressupost

El primer ministre d'Escòcia i líder de l'Scottish National Party (SNP), Alex Salmond, ha reiterat aquest dimarts a Glasgow que un Parlament britànic amb un balanç de poders és "una gran oportunitat per Escòcia" i que aconseguir un gran nombre de diputats nacionalistes a Londres "protegirà el país de les retallades de laboristes, conservadors i liberaldemòcrates".

Durant la presentació del programa electoral de l'SNP, Salmond ha assegurat que la possibilitat cada vegada "més probable" que hi hagi un balanç de forces a Westminster "causa pànic a les files de laboristes i tories" però "és benvinguda a Escòcia". El programa pretén aconseguir un millor finançament i evitar retallades del pressupost.

Coincidint amb l'augment de suport per al líder liberaldemòcrata, Nick Clegg, que disputa el lideratge de les enquestes al conservador David Cameron, l'SNP ha defensat una política "alternativa a la dels partits de Londres". El partit espera triplicar el nombre de diputats que té a Londres, de 7 a 20 diputats.

"No podem permetre que els partits de Londres prenguin les decisions incorrectes per la gent d'aquest país", ha assegurat Salmond. El líder de l'SNP ha afirmat que els escocesos poden "aprofitar l'avantatge d'un Parlament amb balanç de poders" per posar "Escòcia davant de tot".

El líder Alex Salmond ha reiterat la seva crítica als debats televisius de candidats entre el laborista Gordon Brown, el conservador David Cameron i el liberaldemòcrata Nick Clegg, en què els nacionalistes escocesos i gal·lesos han reclamat participar.

De fet, Salmond ha parlat sobre l'augment de suport de Clegg com a conseqüència del debat, i ha ironitzat que si l'SNP hi hagués participat, els nacionalistes serien ara els primers en les enquestes al Regne Unit perquè són realment una "alternativa".

Entre les seves propostes, l'SNP promet negociar amb el nou Parlament britànic la concessió de 60.000 nous llocs de treball en les indústries d'energies renovables, i la inclusió d'Escòcia com una de les prioritats per a la construcció dels trens d'alta velocitat.

A més, Salmond ha remarcat que exigirà la retirada del projecte nuclear del govern britànic –l'anomenat Trident–, així com també els plans per instaurar documents nacionals d'identitat, per evitar retallades en el pressupost d'Escòcia.

El programa electoral de l'SNP també inclou promeses per a la protecció del sistema d'atenció a la gent gran –exclusiu d'Escòcia–, o les inversions en noves escoles. Els nacionalistes donaran suport a l'extensió de la baixa paternal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.