Política

"La independència és l'única solució a Kosovo"

"Si Rússia veta el pla de l'ONU, el nostre Parlament declararà la secessió, com van fer Eslovènia i Croàcia"

Gjergj Dedaj dirigeix el Partit Liberal de Kosovo (PLK). Dins la seva formació s'hi inclou una minoria sèrbia, fet que demostra, segons ell, la viabilitat d'una entesa entre totes dues nacions. Si més no, els seus homòlegs liberals a Sèrbia són l'únic partit que reconeix el dret a l'autodeterminació de Kosovo. Durant la guerra (1996-99), els serbis van assassinar-li 12 familiars, però considera que és hora de començar a superar els traumes del passat i construir un Kosovo independent. Ha estat a Barcelona, convidat per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Rússia i Sèrbia estan disposades a frenar com sigui el pla de l'ONU per a la independència. Ho aconseguiran?
Rússia està seguint les passes de Slobodan Milosevic per prolongar una solució definitiva sobre la qüestió de Kosovo. Rússia tan sols és un instrument en mans de Sèrbia, i tant l'una com l'altra desitgen més tensions i problemes per a Kosovo. En canvi, una resolució favorable a la independència del Consell de Seguretat de l'ONU, basada en el pla del mediador Martti Ahtisaari, seria molt positiva per al futur de Kosovo però també de Sèrbia.

I per què Belgrad va acceptar la secessió de Montenegro i no la de Kosovo?
A Montenegro es va celebrar un referèndum i ara són independents. Però als albanesos -que som més del 92% de la població de Kosovo-, no ens reconeixeran mai el dret a l'autodeterminació. Sèrbia no està preparada per acceptar el dret dels albanesos a decidir el nostre futur i, probablement, no ho estarà mai. Per això, i ho dic obertament, la independència és l'única solució per a Kosovo. No entenc l'obcecació de Rússia i de Sèrbia a impedir una nova realitat que és ja inevitable.

Vladímir Putin es posa les mans al cap davant la possibilitat que fer Kosovo independent traslladi aquesta ambició emancipatòria a d'altres nacions sense Estat...
Kosovo és un cas únic, tant per la seva trajectòria històrica com perquè una de les seves especificitats ha estat la guerra. A aquestes altures, però, Sèrbia hauria d'haver assumit que va perdre la guerra el 1999 i que un perdedor no pot continuar prenent les decisions. Kosovo és incomparable amb altres països, malgrat que Putin pretén continuar alimentant la conflictivitat en la regió de l'antiga Iugoslàvia.

¿Rússia farà ús del seu poder de veto al Consell de Seguretat de l'ONU per avortar el pla Ahtisaari?
No ho sabem, però nosaltres no confiem en Rússia. La història demostra que Moscou sempre ha fet costat a Sèrbia. No els odiem per això, simplement no ens agraden. Voldríem que Rússia fos un Estat plenament democràtic i que deixés d'interferir als Balcans. Perquè sempre que hi ha intervingut, hem acabat parlant de més conflictes, i no estem en condicions de suportar gaire temps més aquesta intromissió.

Però ara que Montenegro és independent, ¿tot plegat no hauria de ser més fàcil per a Kosovo, també?
Per a Sèrbia hauria de ser més fàcil perquè els montenegrins tenen la mateixa llengua, cultura i religió, i són independents. Ells són mig milió d'habitants, nosaltres dos milions, i no tenim res a veure amb l'Islam. No tenim ni la mateixa llengua. Som nacions totalment diferents, i no entenem per què, si és així, Kosovo no pot ser independent. A més, si Kosovo esdevé independent, els polítics serbis tindran més temps per dedicar-se a les qüestions del dia a dia, aquelles que preocupen la gent, com l'economia, l'atur i el futur dels joves. Belgrad ha d'oblidar Kosovo perquè, els agradi o no, aviat deixarem de ser, per sempre més, part de Sèrbia.

Què faran si el pla de l'ONU fracassa?
Nosaltres no tenim cap culpa que Putin no acabi acceptant la resolució del Consell de Seguretat. Per tant, si Rússia veta el projecte de l'ONU, si, juntament amb Sèrbia, no estan preparats per assumir-ne les condicions, haurem de recórrer al pla B: aleshores declararem la independència de Kosovo al Parlament de Pristina, com van fer Eslovènia i Croàcia quan es van separar de Iugoslàvia. Després serien els EUA, els diferents països membres de la UE i l'ONU els qui, individualment, haurien de reconèixer Kosovo com un Estat lliure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navàlnaia a la llista de “terroristes”

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona