Política

La casa gran de Montilla a Europa

Política

L’any 1987 va arribar al Barça un pivot anomenat Audie Norris que tenia una ascendència tan gran sobre la Lliga, que els seus rivals es van passar anys buscant el que es va anomenar un anti-Norris, i només el Madrid el va trobar al final en el lituà Sabonis. De la mateixa manera, CiU ha guanyat fins ara per escons totes les lligues catalanes i el PSC ha buscat l’antídot en va. Fins que sembla haver-se adonat que si Jordi Pujol va trobar la fórmula de la Coca-Cola, ¿per què cal buscar més?

¿Pujol parlava de valors? José Montilla parla de valors. ¿CiU és el referent del món econòmic i empresarial? El PSC i el president s’hi apliquen. ¿Artur Mas crea una Casa Gran del Catalanisme? El PSC fa una Causa Comuna. L’objectiu? Compartit pels dos partits grans: conquerir el centre. I per contrarestar CiU, el PSC repeteix insistentment que la federació es radicalitza, com ha reiterat ara amb el fitxatge del sobiranista Ramon Tremosa com a candidat a Brussel·les. I si la primera batalla electoral del nou cicle és Europa i Mas hi exporta la Casa Gran amb el perfil de l’independent –tot i que va militar 17 anys a CDC– Tremosa, Montilla respon –casualitats o no– amb un Grup de Reflexió d’Alt Nivell per fer arribar les propostes de Catalunya sobre el futur de la Unió Europea. La notícia no tindria més importància si no fos perquè entre les 15 persones que l’integren hi ha l’exeurodiputat de CDC Carles Gasòliba, l’exeurodiputada d’UDC Concepció Ferrer i l’expresident del PP i exministre d’Exteriors Josep Piqué. Una Casa Gran del Catalanisme per Europa creada des del mateix Palau de la Generalitat.

La idea, expliquen a Palau, és del mateix Montilla i va néixer quan se li va demanar a Felipe González la creació d’un grup de reflexió sobre el futur de la UE d’ara al 2020-2030, on hi ha des de Mario Monti a Lech Walesa. Aquest és el grup al qual les 15 personalitats catalanes presidides per Montilla farà arribar les seves reflexions en clau catalana. Això sí, els grups de Montilla i González no poden debatre ni sobre el marc institucional ni sobre les fronteres de la UE.

Si ERC i ICV van ser partidaris del no a la Constitució europea i el mateix Tremosa va formar part d’Euroconvergents pel No, Montilla ha triat fins a sis exministres i quatre ambaixadors. A la llista hi ha Eugenio Bregolat, Ignasi Carreras, Carles Casajuana, Joan Clos, Concepció Ferrer, Carles Gasòliba, Joan Majó, Juan Antonio March, Federico Mayor Zaragoza, Josep Piqué, Juan Prat, Eduardo Punset, Jacint Ros Hombravella, Narcís Serra i Josep Verde Aldea. La primera reunió la faran el 20 de febrer i les conclusions es preveuen per la primavera del 2010, per tal que es debatin al Consell Europeu del juny del 2010 sota la presidència espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem fa guanyar temps a Trump en deixar obert el límit de la seva immunitat

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida