Política

Detinguts 8 joves a Hernani per presumpta relació amb la violència al carrer

Euskadi

Agents del Cos Nacional de Policia han detingut aquesta matinada a la localitat guipuscoana d'Hernani vuit presumptes membres d'un grup de kale borroka que actuava en aquesta població i als seus voltants.

La policia està registrant els domicilis dels detinguts i algun local vinculat als joves, a qui també es relaciona amb l'organització il·legalitzada Segi.

L'operació, ordenada pel magistrat del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, ha estat portada a terme per agents de la comissaria provincial d'informació de Guipúscoa i de la comissaria general d'informació de Madrid.

Segons han informat fonts de la lluita antiterrorista, entre els detinguts hi ha el fill de l'exparlamentària basca i portaveu d'EHAK Nekane Erauskin.

Es tracta de la desena operació contra la violència al carrer que porten a terme les forces i cossos de seguretat de l'Estat des que a l'estiu del 2007 van iniciar una estratègia amb el doble objectiu d'acabar amb la "impunitat" del terrorisme urbà i, a més, acumular tota la informació possible per conèixer els futurs membres d'ETA i dificultar el seu salt a la banda terrorista. Aquestes deu operacions han donat fins ara el resultat de 113 detinguts.

Hernani continua governada per ANB després que fracassés la moció ètica presentada l'abril del 2008 per PSE i PNB. La seva alcaldessa, Marian Beitialarrangoitia, té pendent un judici a l'Audiència Nacional per aclamar en un acte públic dos etarres del comando autor de l'atemptat de la T-4.

El dia 16 de gener, a més, ETA va intentar atemptar contra ertzaines amb la col·locació d'una bomba trampa al repetidor de la muntanya Santa Bárbara.

Precisament, la troballa d'ADN del presumpte etarra Manex Castro, detingut a Billabona l'1 de març, jornada electoral al País Basc, va possibilitar l'arrest de diversos integrants del comando Guipúscoa, responsable dels últims atemptats portats a terme a la província, entre els quals hi ha el que el 3 de desembre va acabar amb la vida de l'empresari basc Ignacio Uría a Azpeitia.

Arrestats l'últim mes
Així, la primera setmana de març van ser arrestats a Hernani Mikel Garmendia i Iraitz Santa Cruz Ugalde, relacionats amb l'esmentat Manex Castro, i tots dos a la presó. Aquest últim, al costat de Beñat Aguinagalde Garmendia –considerat el presumpte autor material dels trets que van acabar amb la vida d'Uría–, Ugaitz Errazquin (legal) i Iurgi Garitagoitia Salegui (alliberat) formaven part de l'esmentat comando, la desarticulació del qual es va precipitar perquè se sospitava que atemptaria de manera imminent durant la jornada electoral al País Basc.

La població guipuscoana ha estat escenari, alhora, de greus disturbis per kale borroka els últims mesos. L'octubre passat, després de la convocatòria d'un acte per part d'Askatasuna, prohibit per l'Audiència Nacional, l'Ertzaintza va detenir cinc persones. Els violents van cremar contenidors i van col·locar barricades incendiàries en diferents carrers del municipi, a més d'una altra a la carretera comarcal GI-131.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.