Política

Obama nomena un premi Nobel com a secretari d'Energia

Món

El canvi climàtic és un dels reptes que el president electe dels Estats Units, Barack Obama, no pot ignorar. Després que el president sortint es negués a retallar l'emissió de gasos contaminants, Obama arriba a la Casa Blanca amb l'objectiu d'instaurar, o intentar-ho, una cultura energètica sostenible. La seva administració inclourà un nou organisme que coordinarà les polítiques energètiques i del qual es farà càrrec Carol Bronwer, que ahir Obama va presentar oficialment. També va confirmar el nomenament del nou secretari d'Energia, el premi Nobel de física Steven Chu.

Aquest últim promou la investigació de fonts energètiques alternatives i renovables i està especialitzat a buscar solucions científiques al canvi climàtic, mentre que Browner va ser directora de l'Agència de Protecció Mediambiental en l'era Clinton.

Canviar els hàbits
Obama, que també vol portar el canvi a la política mediambiental dels EUA, proposa canviar la forma en què els nord-americans utilitzen l'energia i ha nomenat altres experts legisladors en llocs clau en aquesta matèria. També ha buscat el consell de l'exvicepresident i activista mediambiental Al Gore.

Però malgrat la urgència d'Obama per redreçar el problema del canvi climàtic, no és clar que el president electe i el Congrés arribin aviat a un acord, que es pot endarrerir per la crisi econòmica i les guerres de l'Iraq i l'Afganistan.

Les emissions dels EUA s'han incrementat un 20% des del 1992. La prova de foc és el desembre del 2009, quan s'ha d'establir un nou tractat que substitueixi el Protocol de Kyoto de 1997, que els EUA no van ratificar. Aquest cop, però, s'espera que els EUA assumeixin el lideratge.

D'altra banda, l'escàndol per l'intent del governador d'Illinois, Rod Blagojevich, de vendre l'escó al Senat que deixa lliure Obama, va tornar a acaparar l'atenció informativa. El governador, que es nega a dimitir, s'enfronta a un possible impeachment. Mentrestant, un informe intern assegura que els membres de l'equip d'Obama no van mantenir "converses inapropiades" amb el governador d'Illinois. Abans de presentar els nous membres del seu gabinet, Obama va mantenir una reunió amb el seu equip de seguretat nacional, entre els quals hi havia la secretària d'Estat, Hillary Clinton, i el vicepresident, Joe Biden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.