Política

Obama aposta per la combinació del poder militar i la capacitat diplomàtica

El president electe dels EUA, Barack Obama, ha presentat aquesta tarda el seu equip de seguretat nacional, en què Hillary Clinton serà la secretària d'Estat, i Robert Gates continuarà al capdavant de Defensa.

El president electe ha defensat la decisió de nomenar la seva gran rival a les primàries, Hillary Clinton, com a secretària d'Estat. Ha assegurat que Hillary és ara una "gran amiga" amb qui comparteix l'opinió de mantenir la seguretat dels EUA mitjançant una combinació del poder militar i capacitat diplomàtica.

La senadora, que haurà de renunciar al seu escó per Nova York per ocupar el nou lloc, ha declarat que està "orgullosa". Clinton haurà de col·laborar estretament amb Gates, l'actual secretari de Defensa, que ha acceptat continuar en el càrrec almenys un any amb la nova Administració.

L'advocat Eric Holder, que ja va ocupar durant el mandat de Bill Clinton el lloc número dos de Justícia, es farà càrrec de la Secretaria d'aquest departament, mentre que la governadora d'Arizona, Janet Napolitano, serà la responsable de Seguretat Nacional, segons ha anunciat Obama en una roda de premsa a Chicago, la cinquena des que va guanyar les eleccions presidencials.

L'excomandant de les forces de l'OTAN i general retirat James Jones quedarà al capdavant del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, i una de les principals assessores de política exterior de la campanya d'Obama, Susan Rice, serà la proposta del president electe per a l'ambaixada dels EUA davant l'ONU.

"Equip de rivals"
La majoria d'ells ja han col·laborat amb l'administració en diverses circumstàncies, principalment durant el mandat de Bill Clinton, encara que no sempre han estat d'acord entre ells o amb Obama.

Davant la possibilitat que aquest "equip de rivals", com s'ha anomenat els EUA, generin una lluita, Obama ha afirmat que "creu amb els ulls tancats en les personalitats fortes i les opinions fermes, perquè així es generen les millors decisions" i com a president fomentarà un "debat enèrgic" entre els seus assessors.

Amb tot, ha afirmat, "el responsable de la visió general" i de fixar els objectius del govern "seré jo", i els secretaris i assessors seran responsables de fer complir aquests objectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.