Política

La Moncloa esmena "l'error sense importància" que prohibia els crèdits dels ajuntaments

El BOE d'ahir prohibia l'endeutament des d'ara fins al 2012. Avui obre una moratòria fins a finals d'any. Salgado ho veu com una equivocació i s'excusa dient que el decret de mesures d'austeritat era "complicat"

El govern espanyol ha fet marxa enrere i ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una "correcció d'errors" on modifica la data d'entrada en vigor de la limitació de crèdits als ajuntaments i l'endarrereix sis mesos.

El BOE va publicar dilluns un primer decret que establia que els ajuntaments no podrien demanar crèdits a partir d'aquest dimarts, fet que va provocar les queixes dels consistoris i fins i tot presses per aprovar durant la jornada d'ahir la signatura de crèdits.

Finalment, aquest dimarts la publicació del BOE estableix que la data d'entrada en vigor de la limitació és l'1 de gener del 2011 i que el decret tindrà vigència fins al 31 de desembre del 2011.

Per la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, es tracta de la correcció d'un error sense importància. "No té més importància", ha dit Salgado en declaracions a la premsa després de ser preguntada per aquesta rectificació.

"Tots els BOE porten sempre correcció d'errors, tots els decrets, i més un decret llei que és tan complicat com aquest en la seva redacció", ha assegurat la vicepresidenta econòmica abans de participar en el Fòrum Econòmic de Brussel·les.

Malgrat tot, l'executiu espanyol reacciona d'aquesta manera a l'allau de crítiques que li van arribar aquest dilluns des dels consistoris i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que va transmetre el seu malestar al vicepresident tercer, Manuel Chaves, en una reunió a mitja tarda.

Els ajuntaments es queixaven de la celeritat de la mesura, que entrava en vigor l'endemà de la seva publicació per sorpresa al BOE.

En conèixer el contingut del decret molts ajuntaments van aprofitar les últimes hores de què disposaven per signar crèdits. És el cas de Sant Cugat del Vallès, Girona, Tarragona i les diputacions de Tarragona i Lleida, que van aprovar crèdits extraordinaris per la via d'urgència.

Molts altres consistoris van lamentar profundament una mesura que els impedia endeutar-se fins a l'1 de gener del 2012, més quan la majoria de les operacions ja estaven pactades i s'havien d'aprovar als plens ordinaris de juny.

Així, el BOE d'aquest dimarts estableix una dotzena de correccions al decret, la més destacada de les quals assenyala que on deia "a partir de l'entrada en vigor de la present norma i fins al 31 de desembre del 2011" diu "a partir de l'1 de gener del 2011 i fins al 31 de desembre del 2011".

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) reuneix la seva executiva aquest dimarts després que el president d'aquesta entitat, Pedro Castro, es reunís dilluns amb Manuel Chaves a Madrid.

En sortir de la trobada, Castro va ajornar qualsevol valoració del decret fins aquest dilluns, potser coneixedor que l'executiu espanyol el corregiria.

Igualment, la FEMP analitzarà aquest dimarts el contingut del decret que impedeix que els ajuntaments signin crèdits durant el període d'un any, un fet que molts consistoris consideren desastrós per als seus comptes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona