Política

Rajoy: "L'11-M no va ser ETA"

'Tengo una pregunta para usted'

Mariano, sigues tu mateix. Això és, a grans trets, el que els seus col·laboradors li van dir al president del PP, Mariano Rajoy, mentre va estar preparant el repte de Tengo una pregunta para usted, el programa de TVE on ahir per segona vegada es va enfrontar a les qüestions que un centenar de persones del carrer li van plantejar. I això és el que va fer.

Rajoy va arribar al plató com aquell senyor de províncies a qui li agraden els esmorzars de forquilla i parlar amb els veïns de Pontevedra. Fins i tot va intentar utilitzar un llenguatge planer, dient-li a un petit empresari que allargar els terminis de pagament són cuentos chinos i que, a Catalunya, els emprenedors les estan passant canutas. Això li va assegurar a la Clara, una auxiliar de farmàcia de Caldes de Montbui que li va preguntar com es pot fer front a la crisi al Principat. Una resposta que va començar amb un "bona nit". I no precisament en la intimitat.

Tot això, pel que fa a les formes. En clau de contingut, possiblement, el més substanciós que va deixar anar Rajoy fa referència als atemptats de l'11-M. El president del PP va assegurar que avui dia, ell creu que "no va ser ETA" qui va cometre la massacre. És més, que si bé al principi ho pensava perquè li van dir, "al cap d'un dia i mig tot apuntava que no havia estat així", en contra del que afirmava el seu exsecretari general i llavors ministre d'Interior, Ángel Acebes. Una prova més que Rajoy se sent més còmode amb la marxa d'Acebes i Eduardo Zaplana.

Rajoy també es va mullar quan la María Antonia li va preguntar què faria en cas que només pogués salvar el seu fill utilitzant cèl·lules mare. Una qüestió espinosa dins el PP per la presència de sectors catòlics que s'han oposat històricament a aquest recurs, tant en l'aplicació mèdica com en l'estudi. I Rajoy va acabar admetent que "jo el que voldria és que el meu fill se salvés. Només faltaria".

També va ser substanciós el que li va respondre a l'Eric, un immigrant irregular que li va preguntar què pot fer pels que estan en la seva situació. En aquest cas, no va defraudar les files del PP perquè, en resum, el que li va dir Rajoy al nouvingut és que, a l'Estat espanyol, no s'hi pot entrar de la manera que ho va fer ell quatre anys enrere.

"Sí que vull veure Aguirre"
La nota d'humor, però, va arribar amb la pregunta d'un aturat madrileny, el Carlos, que es queixava de les respostes que li donen al servei d'ocupació de la comunitat presidida per Esperanza Aguirre. Després d'un estira-i-arronsa, aquest ciutadà li va acabar dient al president del PP que, igual que a ell, no li agrada gaire veure Esperanza Aguirre. Va ser una de les dues úniques intervencions que el centenar d'interrogadors van aplaudir -l'altra va arribar amb la pregunta d'una gallega que demanava sobre les diferències entre rics i pobres- i, de fet, el de Pontevedra hi va ajudar. Perquè, tot i assegurar que al líder popular sí que li agrada veure Aguirre per la televisió, la rialleta que se li va escapar va ser de complicitat. La complicitat d'aquell que no pot admetre una cosa obertament quan tothom es pot imaginar el que està pensant. I és que, a vegades, la naturalitat no es pot regular a gust del consumidor. I menys, amb la història de serial que hi ha entre el dirigent gallec i la lideresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.