Política

Zapatero reclama als territoris rectifiquin i aportin els 500 euros d'ajut per comprar cotxes

Lamenta que algunes comunitats autònomes s'hagin revoltat contra el seu pla i insinua que és a causa del color polític del govern, malgrat el cas de Catalunya i de les Illes, presidides per socialistes

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha lamentat aquest dimarts que algunes comunitats autònomes no s'hagin afegit als ajuts per comprar cotxes plantejat per ell mateix per sorpresa el 12 de maig, en el debat de política general, i ha dit que espera que "ho reconsiderin" i que canviïn d'opinió, ja que "si no volen ajudar els ciutadans hauran d'explicar-ho".

En una roda de premsa durant la visita a Madrid del president de la República Dominicana, Leonel Fernández, Zapatero ha insistit que li agradaria que la "lluita" contra la crisi econòmica no fossin tan sols paraules, sinó fets.

La setmana passada, Zapatero va anunciar al Congrés un ajut directe de 2.000 euros per a  la compra de cada cotxe nou, i els seu pla implicava les marques automobilístiques, que han d'aportar 1.000 euros en cada venda, i les comunitats autònomes, que n'han de posar 500 més. L'Estat posa els 500 restants.

Catalunya, com les Illes Balears i altres territoris –Múrcia i Madrid, per exemple– van anunciar que no posarien la seva part, ja que els governs respectius no havien estat ni tan sols consultats. Els consellers catalans han argumentat que la Generalitat no té liquiditat per afrontar aquests ajuts, ja que ni tan sols té el nou finançament, però en pocs dies han començat a donar mostres que busquen la manera de cedir a la pressió.  Zapatero ha criticat obertament aquesta actitud, que ha definit com a "entrebancs", i ha dit que espera que no es deguin a  "al color polític", sense tenir en compte que tant a Catalunya com a les Illes el president és del seu mateix partit.

El president espanyol ha preferit obviar la posició dels catalans i els balears i ha assenyalat territoris governats pel PP, en al·lusió a Madrid i Galícia. A més, ha insistit que la seva proposta és "raonable i de país".

Zapatero ha afegit que en els últims mesos diversos partits demanaven al govern espanyol que "mobilitzés quantitats econòmiques" per facilitar la compra de vehicles, per la qual cosa ha fet aquesta proposta que "implica tothom".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona
judicial

El Suprem tira d’artilleria pesada i fa el primer pas per recórrer l’amnistia al TC

barcelona
política

L’Audiència pregunta sobre l’amnistia als imputats del jutjat 13 o la consulta a Europa i al TC

barcelona

L’Audiència amnistia l’única activista condemnada pel tall del tren

girona
política

Simó recusa quatre jutges del Suprem en la seva inhabilitació

ERC reclama mesures per assegurar un major retorn social del turisme

girona
política

Llum verd a la tramitació exprés de la reforma del reglament del Parlament

barcelona
política

L’estratègia d’ERC s’ha decidit els darrers anys sense Junqueras

barcelona
opinió

Kosova desemmascara el ‘Sánchez style’

Diputat de Junts al Congrés