Política

Els països europeus del G-8 aproven donar suport a les entitats financeres per fer front a la crisi

França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia –les quatre potències europees membres del G-8– van acordar ahir que ajudaran els bancs que estiguin en dificultats per la crisi financera internacional. Però hi haurà sancions per als responsables de les entitats que estiguin en situacions límit.

Aquests compromisos, fruit de la minicimera que ahir va tenir lloc entre els màxims mandataris de l’anomenat G-4 a l’Elisi parisenc, demostren l’esperit de coordinació que va donar peu a la trobada. L’objectiu –aconseguit, segons es desprenia de les declaracions públiques fetes en finalitzar la reunió– era assegurar la liquiditat per preservar la confiança i l’estabilitat del sistema financer a Europa.

A la reunió hi van assistir els presidents del Banc Central Europeu i de l’Eurogrup, Jean Claude Trichet i Jean Claude Juncker, respectivament, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso. A aquest últim estament europeista també li van caure noves responsabilitats.

Els líders europeus van instar la Comissió Europea a ser més flexible respecte a les ajudes estatals a les empreses i respecte a l’aplicació del pacte d’estabilitat i de creixement. Els mandataris consideren que la CE ha d’emmotllar-se a les circumstàncies excepcionals a què ha conduït la crisi financera internacional i que en molts casos trastocarà les arques dels Estats membres.

El president francès, Nicolas Sarkozy, instigador de la minicimera, va subratllar que la proposta es farà extensiva a tots els socis de la UE i que promouran la convocatòria “com més aviat millor” d’una cimera internacional per “refundar el sistema bancari” i establir regles i controls per a tots els actors del mercat financer.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.