Política

Chaves anuncia una nova ronda de reunions amb les comunitats per abordar la reforma del finançament

El vicepresident tercer del govern espanyol alerta que tancar el model no és "responsabilitat exclusiva" d'una de les parts, perquè, "si tots no fan la seva aportació, l'acord serà senzillament impossible"

El vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, ha anunciat aquest dijous que es reunirà amb les comunitats per abordar la reforma del finançament autonòmic abans que es reuneixi el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), previst per abans del 15 de juliol.

Així ho ha avançat Chaves durant la seva compareixença a la comissió general de comunitats autònomes del Senat, en què ha insistit que tancar el model no és "responsabilitat exclusiva" d'una de les parts, perquè, "si tots no fan la seva aportació, l'acord serà senzillament impossible".

Chaves ha subratllat que la crisi econòmica "afegeix un plus de dificultat" al tancament del model de finançament, però ha precisat que cal saber entendre'l com una "contribució al combat" contra la conjuntura econòmica.

El sistema, ha explicat Chaves, es proposa aprofundir en l'autonomia i la coresponsabilitat fiscal de les comunitats augmentant el percentatge de cessió de l'IRPF, els impostos especials i l'IVA "fins a l'entorn" del 50% i incrementant la seva capacitat normativa i la participació dins d'una coordinació més gran amb l'administració general de l'Estat.

Al seu entendre, l'actual sistema presenta problemes com la desigualtat en la prestació dels serveis públics, fet que s'ha agreujat des del 2001 fins avui, i, després de precisar que hi ha una diferència de finançament per càpita de 900 euros entre algunes comunitats, l'ha considerat "injust".

Altres principis bàsics del nou model, ha explicat, al·ludeixen a la garantia de finançament dels serveis públics fonamentals, que hauran de ser iguals per a tots els ciutadans, a més d'incloure més recursos addicionals per reforçar l'Estat de benestar, que es repartiran amb el criteri principal de la població.

Ha insistit que cap comunitat "perdrà", que contindrà un ajust dinàmic del sistema anual i que quinquennalment es podran revisar els elements estructurals del sistema, que atendrà també variables com la dimensió dels nuclis urbans, l'envelliment de la població, la dispersió i la insularitat.

També s'ha referit al finançament de les entitats locals i ha avançat la seva intenció de reunir-se en els pròxims mesos amb les forces polítiques per consensuar una nova regulació bàsica de règim local.

D'aquesta forma, el vicepresident tercer ha assenyalat que l'eix de la seva actuació en el que queda de legislatura serà impulsar i perfeccionar l'Estat autonòmic per fer front als reptes del segle XXI, especialment la crisi econòmica a partir de tres principis: autogovern, cooperació global i cohesió territorial.

Estatuts de nova generació

Chaves ha al·ludit a la necessitat d'impulsar el desenvolupament dels estatuts de nova generació i ha anunciat també reunions per a aquesta tasca.

Chaves ha reconegut que aquest desenvolupament requereix una "decidida voluntat política" que no li faltarà, ja que és un "imperatiu legal", cosa que no té per què suposar un augment de la conflictivitat entre l'Estat i les comunitats autònomes.

S'ha compromès així a treballar per reduir la conflictivitat i a potenciar les comissions i altres òrgans de cooperació, així com les conferències sectorials i altres instruments de debat bilateral i multilateral.

També s'ha mostrat partidari d'augmentar la participació directa de les autonomies als òrgans de la Unió Europea i ha anunciat que es preparen diferents iniciatives perquè durant la presidència espanyola de la Unió Europea en el primer semestre del 2010 les comunitats hi intervinguin i col·laborin activament.

El també ministre de Política Territorial ha al·ludit als èxits del seu govern per garantir la pluralitat lingüística i s'ha compromès que l'Oficina per a les Llengües Oficials a l'administració general de l'Estat elabori informes anuals sobre la situació i avenç en l'ús d'aquestes llengües.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.