Política

Mas prepara CiU per dir no al finançament perquè creu que ja incompleix l’Estatut

Artur Mas es va mostrar ahir molt preocupat per la forma com el president José Luis Rodríguez Zapatero aborda el nou finançament català, en considerar que actua incomplint de manera flagrant l’Estatut en negociar amb 15 autonomies alhora. La convicció del líder de CiU que el carro va pel pedregar és tan rotunda que ha començat a preparar la federació per dir no al model que s’acordi. Mas dóna per fet que la fórmula es farà pública en els pròxims dies, però, com a conseqüència de la negociació amb totes les comunitats, serà un “cafè per a tothom i diluït”. CiU no tancarà definitivament la porta a un sí fins que transcendeixi el resultat, però creu que les cartes estan marcades.

Les diferències són de fons, més enllà de la xifra o dels criteris tècnics. Segons Mas, la mateixa negociació multilateral en què ha entrat el govern català ja vulnera l’Estatut. Va recordar que el text estatutari estableix en el seu article 210 que la cessió de tributs, i la contribució catalana a la solidaritat s’han d’acordar a la comissió mixta d’afers econòmics Estat-Generalitat. CiU es queixa que aquesta relació bilateral s’està incomplint de forma il·legal, perquè Zapatero negocia aquestes qüestions amb totes les comunitats.

“La desfilada de presidents autonòmics aquests dies és un menysteniment i un escarni per als catalans, i també que Montilla es vegi amb Zapatero el mateix dia que el president espanyol rep just després Manuel Chaves, per remarcar que el president andalús és qui avala la nova fórmula”, va insistir.

Guia de 33 pàgines
Segons Mas, tot això succeeix perquè el PSC no es va plantar quan el 9 d’agost es va incomplir el termini legal per aprovar el nou model, vulnerant l’Estatut. CiU s’està preparant a consciència per al no. Ha elaborat una guia de 33 pàgines per avaluar l’acord amb objectivitat quan arribi l’hora, però amb criteris molt allunyats del que teòricament s’està parlant a Madrid. El punt de partida de Mas és que el model de finançament ja es va negociar amb l’Estatut i que aquest ara és llei. Per tant només cal aplicar-lo, amb una negociació bilateral de la solidaritat. No creu que sigui legal parlar-ne amb totes les autonomies.

Mas no es va estar de demanar a ERC que utilitzi la clau de la governabilitat, “encara que només sigui un cop”, per exigir el compliment de l’Estatut, en comptes de fer “seguidisme del PSC”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

Macron no rellevarà Attal fins que no s'asseguri la governabilitat

BARCELONA
OTAN

Els líders de l’Aliança fan pinya amb Ucraïna a l’inici de la cimera

Barcelona
judicial

Alerta Solidària carrega contra l’Audiència Nacional per no amnistiar els CDR

barcelona
Estats Units

Augmenta la pressió sobre Biden perquè faci un pas al costat

Barcelona
ESTAT ESPANYOL

La 'policia patriòtica' del PP va espiar 55 diputats de Podem

BARCELONA

Unes 300 persones es manifesten a Lloret contra la monarquia espanyola

LLORET DE MAR
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar tota la Ciutat de Gaza

Barcelona
política

Javi López serà un dels vicepresidents del Parlament europeu

barcelona

El regidor del PSC, Ángel Martínez, demana que es posi una pantalla per seguir la final de l’Eurocopa

GIRONA