Política

Montilla insta ERC i CiU a prendre nota d'Irlanda

El candidat del PSC promet una oficina per posar fi a la multireincidència

Abocada a acceptar l'ajuda de la Unió Europea, així és com es veu ara com ara Irlanda, amb un dèficit del 14,4%. El candidat del PSC, José Montilla, va recordar la situació a aquells que amb la “visió romàntica” donen per fet que si Catalunya fos un estat es resoldrien els seus problemes i que en algun moment s'han emmirallat en aquesta república. “Els que diuen que amb la independència tot se soluciona no poden garantir que amb la secessió se sortiria abans de la crisi”, apuntava a TV3.

El candidat dels socialistes es referia a ERC per prendre Irlanda com a referent, però també a CiU, que en algunes ocasions ha agafat el mirall, ni que sigui comparant els dos territoris per grandària. La república “està tocant el precipici”, els recordava ara Montilla, malgrat que posava en dubte que quan es planteja una consulta sobiranista a Catalunya –ERC ho fa per a la pròxima legislatura si governa– es faci de manera seriosa. “Tots sabem que el referèndum no es farà. I és que no és el que vol la majoria dels catalans”, assegurava en la mateixa entrevista.

Ni de Zapatero ni de Felipe

Amb la campanya en marxa, i comptant amb el suport de José Luis Rodríguez Zapatero –diumenge, a Lleida, i en el míting de tancament– i Felipe González –també en la cloenda–, Montilla va confessar que “no és zapaterista” ni tampoc “felipista”. La raó és que el candidat dels socialistes no és “mitòman” i, com ahir, es defineix únicament com a catalanista i socialista.

Més enllà de definicions, la proposta del dia del PSC va girar entorn de la justícia i la seguretat. Montilla es va comprometre a posar fi a la delinqüència multireincident, en un parlament davant de la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat. Montilla promet crear una oficina –a l'estil de l'antifrau– que coordini els cossos policials –Mossos d'Esquadra i policia local–, el ministeri fiscal i l'autoritat judicial per perseguir els casos que es detectin.

Contraposant de nou l'actuació d'esquerres i dretes, en aquesta matèria el candidat del PSC va acusar CiU de “confondre la llibertat amb la impunitat” i d' “utilitzar una institució centenària en benefici propi”, amb referència al cas Millet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.