Política

El cara a cara, pendent fins demà de la Junta Electoral Central

L'organisme, que ha d'analitzar els recursos d'ERC, el PP i Ciutadans, no decidirà si autoritza el debat fins aquest dimarts

Una instrucció del 1999 obliga a avisar cinc dies abans de qualsevol debat a televisió

El cara a cara entre Artur Mas i José Montilla se celebrarà aquest dimarts a les 22.30h, sempre que la Junta Electoral Central ho aprovi i això no serà fins aquest dimarts. La Junta Electoral de Barcelona ha decidit elevar la resolució dels recursos presentats per ERC, el PP i Ciutadans contra la celebració del debat a TV3 a la Junta Electoral Central, a Madrid, que no es pronunciarà fins aquest mateix dimarts, unes hores abans de la cita televisiva entre el candidat de CiU i del PSC.

ERC i el PP han presentat uns recursos en què denuncien un defecte de forma en la convocatòria del debat i perquè “altera la igualtat pactada” entre els partits polítics. A més, demanen que es compensi els partits exclosos d'aquest cara a cara amb temps addicionals.

Amb tot, hi ha un precedent, ja que en les últimes eleccions estatals, la junta va donar el vistiplau a un debat entre José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy a TVE, la televisió pública estatal. Caldrà veure finalment quina és la resolució oficial de l'organisme electoral.

Una instrucció de la Junta Electoral Central de l'any 1999 podria impedir que el cara a cara. Segons la instrucció, els debats i entrevistes a candidats durant el període electoral s'han d'anunciar amb cinc dies d'antelació a la junta electoral corresponent, cosa que en aquest cas no ha passat. A més, si s'avisés aquest dilluns, ja no hi hauria temps perquè tingués lloc.

El recurs del PP contra aquest debat a la Junta Electoral Provincial de Barcelona recorda que una instrucció del 13 de setembre del 1999 desenvolupa l'article 66 de la Llei orgànica del règim electoral.

En el seu sisè apartat, la instrucció diu literalment que “els mitjans de comunicació de titularitat pública que, durant els períodes electorals, decideixin emetre debats o entrevistes amb representants de les entitats polítiques concurrents a les eleccions, ho hauran de posar en coneixement de la Junta Electoral competent amb cinc dies d'antelació a l'inici de l'emissió dels debats o entrevistes”.

La junta electoral ha de publicar l'anunci al butlletí oficial corresponent i la resta de partits poden recórrer la decisió com a màxim un dia després.

L'apartat setè de la instrucció diu que tota la normativa també és aplicable a les televisions privades, a les ràdios municipals i a les televisions locals. Per això, l'únic lloc on es podria emetre el debat és en una emissora de ràdio privada o televisat a través d'internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona