Política

El mur antidreta

El candidat del PSC demana una mobilització catalanista i progressista per “fer història” i aturar “el tsunami conservador”

Reclama el vot d'esquerres el 28-N per garantir que es podrà mantenir l'estat del benestar

A tres dies de les eleccions, el PSC va tornar a l'escenari emblemàtic del Palau Sant Jordi on la família socialista va reclamar un vot massiu per a José Montilla per fer front a la dreta i trobar una “sortida progressista” a la crisi. Aquest va ser el fil conductor del míting de tancament de campanya, en paral·lel a una crida a la màxima mobilització en un moment en què totes les enquestes auguren que la participació serà molt baixa i la situen entorn del 50%.

A l'escenari del Sant Jordi, davant unes 20.000 persones segons el PSC, van pujar Jordi Hereu, Carme Chacón –que actuava per primer i darrer cop en els quinze dies–, Felipe González, José Montilla i José Luis Rodríguez Zapatero. Tots amb un missatge més o menys comú: només el PSC garanteix que l'estat del benestar no es malmeti en les mesures que s'emprenguin per sortir de l'actual situació econòmica.

Montilla ho va explicar amb una metàfora i va convertir els vots progressistes en maons per construir un “mur” de contenció de la dreta. Quan els sondejos preveuen una davallada important per a la seva formació, el candidat del PSC va fer una crida a “fer història” i capgirar-los, en una apel·lació a l'adormit vot progressista. “Fem que Catalunya sigui la primera a aturar la tempesta conservadora a Europa”, va demanar.

“Construïm un mur de vots catalanistes i progressistes que aturi el tsunami conservador”, va afegir en una intervenció igualment encaminada a desmuntar alguns dels arguments de campanya de CiU. Com ara que el seu presidenciable representi “un canvi”, com el presenten els estrategues de la federació. “No és una persona que acabi d'arribar a la política”, va alertar, i va insistir també en la imatge d'un Mas a qui tot li ha vingut de cara. “A la majoria no ens han regalat res, a mi tampoc, a mi ningú m'ha endollat”, va dir, subratllant el seu perfil d'home fet a ell mateix.

Amb la incògnita de si després de diumenge podrà continuar com a president de la Generalitat, va agrair la confiança que els catalans li van donar fa quatre anys i va defensar la tasca feta pel seu govern, de la qual va destacar especialment els avenços socials. La demanda de mobilització de Montilla a 72 hores de les eleccions és màxima. “Que ningú es quedi a casa”, va reclamar, dirigint-se especialment a jubilats, joves, aturats i autònoms. “Tots a votar diumenge pel futur i per la justícia social.”

“Jo, el votaria”

En la tercera visita en aquesta campanya, Zapatero –interromput uns instants per activistes prosahrauís– no es va moure ni un mil·límetre de l'eix esquerra i dreta i va donar solemnitat als comicis del 28-N. “El que es juga aquest diumenge és mantenir els avenços o obrir la porta a desmantellar l'estat del benestar”, va alertar en uns comicis en què el PSOE no ha escatimat esforços ni ministres per donar suport a Montilla. “No et puc votar, però si pogués ho faria”, va assegurar en un discurs farcit de picades d'ullet al candidat.

El millor finançament

Però les eleccions espanyoles no són tan lluny. I Zapatero també va voler posar en valor la col·laboració dels socialistes a Catalunya i Madrid. “Treballant amb fets hem aconseguit el millor finançament de la història”, va defensar. I també que mai com ara Catalunya “ha tingut tant autogovern”. En clau estatal, va defensar les reformes anticrisi del seu gabinet i va acusar el PP de perjudicar perquè “mina la confiança” en Espanya. Els atacs als populars també van ser per deplorar de nou el videojoc en què la candidata, Alícia Sánchez-Camacho perseguia immigrants irregulars. “Quedarà com una taca negra en el seu historial”. Especialment crítica havia estat Chacón, que no va evitar parlar de l'espot de la JSC en què es veu una noia que té un orgasme quan vota Montilla. “S'han passat uns quants pobles”. La ministra va comparar anara a votar amb l'amor, l'amistat o tenir un fill.

Si alguna cosa ha quedat clara en aquesta campanya del PSC és que Felipe González és qui continua suscitant més passions. Al crit de “guapo”, va reclamar el vot per Montilla partint de la mateixa reflexió que Zapatero. “Demano a tothom que no doni l'esquena a l'autonomia i l'autogovern”. González va deplorar l'actitud del PP amb la crisi i va reiterar la seva petició a Montilla que si no es manté a la Generalitat ajudi al proper govern a sortir de l'actual situació econòmica. L'important el 28-N, va insistir, és la participació.

El PSC va omplir –es veien buides cadires a les grades superiors–, però avui s'enfrontarà al repte de la comparació amb CiU, que tanca en el mateix espai. Els socialistes s'acomiadaran avui amb una marató de mítings llampec de Montilla i una festa abans de la “democràtica” de diumenge.

Votar, com l'amistat, l'amor o tenir un fill, és una experiència que ningú s'hauria de perdre
Carme Chacón
ministra de defensa
Montilla treballant amb fets ha aconseguit el millor model de finançament de la història
J.L. Rodríguez Zapatero
president del govern espanyol
Vull que fem un mur de vots catalanista i progressista que freni el tsunami conservador
José Montilla
candidat del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.