CiU afirma que el traspàs sona a «broma» i «ensarronada»

El traspàs de rodalies acceptat ahir pel govern català va ser durament criticat per l'oposició: per CiU, l'acord és «incomplet», pot «empitjorar» el servei actual i sona a «ensarronada», i el calendari sembla «una broma». El portaveu convergent al Parlament, Oriol Pujol, va anar més enllà i va insinuar que el president José Montilla havia canviat la seva actitud sobre rodalies «en unes setmanes» pensant més «en les eleccions europees del juny» i els resultats del PSC.

Pujol va assegurar que un traspàs incomplet de rodalies a la Generalitat, sense transferir les infraestructures, podria «empitjorar» fins i tot l'actual servei ferroviari a Catalunya. Tot i que l'Estatut no exigeix el traspàs de les vies, CiU demana el traspàs integral i immediat. Pujol creu que tal com es va acordar ahir «ni el 2010 ni el 2011 no hi haurà ni vies, ni trens, ni estacions» traspassades del tot. Pujol va acusar el govern tripartit de voler «entabanar» els catalans per motius electoralistes prometent un traspàs d'aquí a mig any malgrat que la transferència ja estava anunciada pel gener de 2008 i que no podrà ser totalment efectiva fins al 2011.

El PP es va afegir, en la mateixa línia, a les crítiques de CiU i va acusar el PSC d'«enganyar els catalans». La portaveu popular, Dolors Montserrat, va dir que està «cansada de tantes promeses incomplertes» fent referència a la promesa de l'aleshores candidata Carme Chacón d'invertir 6.135 milions d'euros en rodalies abans del 2013: «No només són menys diners, 4.000 milions, sinó que ho allarguen fins al 2015.» Curiosament, una de les queixes de Dolors Montserrat és que el PSC ha aconseguit arrencar a Blanco menys diners per a la xarxa ferroviària de Catalunya que la presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, per a la de Madrid.

ERC i ICV-EUiA, prudents

Esquerra i Iniciativa estan satisfets però no van mostrar tant d'entusiasme com el PSC perquè van posar l'accent en la falta d'inversions del servei a Catalunya. La portaveu d'ERC, Anna Simó, ho va explicar gràficament: «Ara tenim el quan i la voluntat política, però falta el com, amb molts deures pel mig. Hi ha molta feina per fer.»

També estan satisfets malgrat la preocupació a ICV-EUiA. El diputat i exconseller de Medi Ambient, Salvador Milà, creu que les inversions de l'Estat «han de millorar» i, a més, considera que la transferència «no és el final, sinó el principi» de les competències i inversions que el govern espanyol hauria d'assumir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Josep Reyner
Economista, autor de ‘Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una situació a revertir’

“Amb el dèficit fiscal t’enfrontes a la manera de funcionar de l’Estat”

Barcelona

Israel inflama la guerra regional

Beirut
política

Sánchez fa seu el preacord amb ERC amb “passió” i hi veu el rumb a l’estat federal

madrid
estats units

Trump diu que Harris es va tornar negra "de sobte" per guanyar vots

barcelona
veneçuela

Maduro trasllada al Suprem la polèmica pel recompte electoral

BARCELONA
itàlia

Venècia aplica més restriccions al turisme

barcelona
àfrica

Angola anuncia un alto el foc en el conflicte entre l’M23 i l’Exèrcit de la RD Congo

barcelona
estat espanyol

El CGPJ no aconsegueix trencar l’empat per elegir el seu president

barcelona
REGNE UNIT

Starmer carrega contra l’atac a la mesquita en la vetlla de les nenes de Southport

BARCELONA