Política

Ben Ali fuig de Tunísia

La pressió ciutadana obliga el cap d'estat a abandonar el poder i a volar a l'estranger després d'haver imposat l'estat d'excepció

El primer ministre assumeix la presidència interina del país enmig d'un clima de tensió

La policia reprimeix amb duresa una altra protesta a Tunis

Zine al-Abidine Ben Ali, l'home que ha dirigit Tunísia amb duresa des del cop d'estat del 1987, no ha pogut resistir la força reivindicativa del carrer, on, des de mitjan desembre, milers de ciutadans s'han rebel·lat contra la falta d'oportunitats econòmiques i de llibertats polítiques. El cap d'estat tunisià es va veure obligat ahir a abandonar el poder i a fugir a l'estranger, mentre l'exèrcit assumia el control del país en un clima d'incertesa.

El primer ministre, Mohammed Ghanouchi, de 69 anys, va confirmar ahir a la televisió pública que Ben Ali “està temporalment incapacitat per exercir el poder”, i va anunciar que assumeix la presidència interina del país i que respectarà la Constitució. També va fer una crida a la unitat dels tunisians.

Familiars detinguts

Tot i que s'especulava que Ben Ali es dirigia a París, les autoritats franceses no van confirmar aquesta informació. Mentrestant, una cadena de televisió privada assegurava que diversos familiars de l'expresident havien estat detinguts.

La fugida precipitada de Ben Ali es va produir després que dijous al vespre intentés guanyar temps prometent que abandonaria el poder el 2014 i que atorgaria més llibertats als tunisians. Ahir, abans de deixar el país, el president va destituir tot el seu el govern i va anunciar que convocaria eleccions legislatives anticipades abans de sis mesos, i va encarregar al primer ministre la formació d'un nou executiu. Paral·lelament, el govern decretava l'estat d'excepció a tot el país, amb un toc de queda des de les 17 hores fins a les 6, amb la prohibició de qualsevol concentració de més de tres persones a la via pública.

La revolta, però, ja era imparable. El mateix dijous al vespre, les forces de l'ordre van matar tretze persones en protestes a Tunis i a la rodalia. Ahir a la tarda, milers de manifestants van tornar a prendre els carrers del cor de la capital, al voltant de l'avinguda Burguiba, per exigir a Ben Ali que deixés el poder. “No pararem fins que no caigui el règim”, “Fora Ben Ali!”, “Revolta contínua”, cridava la multitud, entre la qual es podien veure des de sindicalistes fins a advocats amb toga i infermeres amb la bata blanca. La manifestació va ser durament reprimida per la policia antiavalots. En altres regions del país, també hi va haver protestes massives. A Kairuan, al centre de Tunísia, i a la capital de la conca minera de Gafsa, al sud-oest, milers de persones van manifestar-se pels carrers, com també ho van fer milers de persones més al centre i l'oest del país, en localitats com ara Kaserín, Tela i Sidi Buzid.

Les autoritats tunisianes van ordenar el tancament de l'espai aeri del país després que milers de turistes europeus fossin repatriats.

Ban demana que es resolgui la crisi “pacíficament”

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va fer ahir una crida al diàleg per resoldre la crisi tunisiana de manera pacífica. “Tothom ha de fer el màxim per establir el diàleg i resoldre els problemes pacíficament per evitar més pèrdues de vides humanes i violència”, va dir Ban Ki-moon.

Reporters sense Fronteres insta a deixar la dictadura

Reporters sense Fronteres (RSF) es va felicitar ahir, en un comunicat, per la marxa del president tunisià, Zine al-Abidine Ben Ali, i va fer una crida als “seus successors” a “girar full de la dictadura”. L'organització va qualificar el règim de “depredador de la llibertat de premsa”.

Els EUA animen a obrir un procés de reforma política

Washington va instar les autoritats tunisianes a “complir les importants promeses” fetes per l'expresident Ben Ali en el seu últim discurs abans d'abandonar el país, “incloent-hi el respecte dels drets humans bàsics i un procés necessari de reformes polítiques”.

França diu que “només el diàleg” pot tancar la crisi

La presidència de la República Francesa va emetre ahir al vespre un breu comunicat en què assegura que el país “pren nota de la transició constitucional a Tunísia”i adverteix que “només el diàleg pot aportar una solució democràtica i durable a l'actual crisi”.

Exiliats tunisians exigeixen l'arrest de Ben Ali

Mouhieddine Cherbib, del Comitè pel Respecte dels Drets Humans i Llibertats a Tunísia –moviment d'oposició a l'exili– ha advertit que si França acull Ben Ali, denunciarà l'expresident davant dels tribunals pels “crims comesos contra el seu poble” i n'exigirà la detenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Caterina de Gal·les anuncia que ha superat el càncer

barcelona
europa

Alemanya instaurarà controls en totes les seves fronteres

barcelona
guerra a gaza

Israel intensifica la pressió al nord de Gaza i ordena noves evacuacions

barcelona
veneçuela

Madrid nega haver negociat amb Caracas la sortida de González

barcelona
estat espanyol

El TS pregunta a la fiscalia si cal investigar García Ortiz pel cas de la parella d'Ayuso

barcelona
estat espanyol

Joan Carles de Borbó assegura l'herència a les seves filles

barcelona
política

Rovira, dolguda, apunta a la candidatura de Junqueras per les noves filtracions

barcelona
guerra a ucraïna

La Xina anuncia exercicis militars amb Rússia aquest mes

barcelona
Política

El TSJC es planteja enviar al Suprem un cas ja amnistiat

barcelona