Política

El Japó demana “sang freda” als països del G-8

La comunitat internacional reacciona arran de l'incident nuclear

El ministre japonès d'Afers Estrangers, Takeaki Matsumoto, va demanar ahir als seus homòlegs del G-8 que tinguin “sang freda” per la crisi nuclear al seu país. En la roda de premsa que va tancar la trobada de dos dies, Matsumoto va explicar que havia rebut un suport “molt fort” d'Alemanya, el Canada, els EUA, França, Itàlia, la Gran Bretanya i Rússia, i va agrair que hagin considerat digna la reacció dels japonesos després dels problemes a les centrals nuclears.

Precisament aquest greu incident ha portat la comunitat internacional a pronunciar-se sobre les centrals existents als seus països o a prendre mesures arran de la seva proximitat amb el Japó.

La ministra de Medi Ambient d'Itàlia, Stefania Prestigiacomo, va dir que, malgrat el risc de catàstrofe nuclear al Japó, el govern italià no ha canviat d'idea respecte de la seva decisió de tornar a produir aquest tipus d'energia, després de més de 30 anys sense fer-ho. En aquest sentit, va demanar als italians que no es deixin influir pel que ha passat al Japó amb vista al referèndum que se celebrarà en els pròxims mesos a Itàlia per decidir sobre la llei aprovada al Parlament i que estableix una tornada a la producció d'energia nuclear. A Itàlia no se'n produeix des del 1987, un any després de l'accident de Txernòbil.

El primer ministre francès, François Fillon, va anunciar que ordenarà una revisió dels sistemes de seguretat de totes les centrals nuclears de França. En el mateix sentit, el primer ministre rus, Vladímir Putin, va ordenar revisar l'estat de les centrals a Rússia i les perspectives del sector.

El govern indi va anunciar que estan examinant el nivell de radiació dels aliments procedents del Japó. El Ministeri de Sanitat va anunciar que examina els productes que han arribat als ports i aeroports del país des del Japó a partir de l'11 de març. Àustria va decidir trasllada la seva ambaixada al Japó des de Tòquio a Osaka, on ja hi havia un consolat.

Mitjans de comunicació de molts països estan retirant de Tòquio els seus corresponsals al Japó, i els desplacen a localitats més al sud per allunyar-los dels focus de radioactivitat o, directament, els evacuen fora del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.