Societat

Situació crítica

El sistema de contenció del reactor 2 de Fukushima està afectat i es lluita per frenar una fuita radioactiva

S'eleva el nivell de radiació a Tòquio i a altres ciutats

El govern demana als ciutadans que estalviïn energia

Quatre dels sis reactors de Fukushima estan afectats
Al voltant de la central s'han evacuat 200.000 persones

La situació és crítica al Japó, que viu unes hores decisives. Commocionat encara pel destructor terratrèmol i posterior tsunami que va patir divendres passat, el país no té ni temps de plorar les seves víctimes davant la possibilitat d'un desastre nuclear, contra el qual lluita a contrarellotge.

Quatre dels sis reactors del complex nuclear de Fukushima estan afectats d'alguna manera, i els altres dos ahir ja presentaven problemes de sobreescalfament. El temor d'una fuita massiva de radioactivitat és evident i des d'Europa ja es parla obertament d'“apocalipsi” a Fukushima, com va fer, escollint la paraula exactament, el comissari d'Energia de la UE, Günther Oettinger.

La situació més greu sembla que es concentra en els reactors 2 i 3 d'aquesta central, on a primera hora d'ahir va tenir lloc una explosió que, a més de danyar l'edifici de la unitat 2, sembla que ha afectat el seu sistema de contenció.

El ministre portaveu, Yukio Edano, va considerar molt probable que estigui danyat i va advertir que els nivells de radiació de la central són prou alts per ser perjudicials per a la salut.

A la central només hi han quedat cinquanta persones, que intentaran a la desesperada evitar que la catàstrofe vagi a més.

Les partícules radioactives emeses per la central amenacen d'afectar la capital japonesa, Tòquio, on viuen 35 milions de persones. Aquesta amenaça ha despertat l'angoixa entre la població.

Se succeeixen les crides a la calma i a l'estalvi d'energia, entre altres coses perquè el terratrèmol va deixar inutilitzades onze centrals arreu del país, i a mantenir la prudència a l'hora d'acumular aliments, per evitar que escassegin.

Les províncies veïnes de Fukushima van començar ahir a rebre refugiats evacuats de la rodalia de la central, molts dels quals anaven directament als hospitals per determinar els nivells de radiació a què han estat exposats. De només vint quilòmetres al voltant de la central n'han hagut de marxar 200.000 persones.

Per acabar d'agreujar la situació, els moviments sísmics continuen sent constants. Ahir un terratrèmol de 6 graus de l'escala de Richter va sacsejar el sud de Tòquio.

A Europa el desastre de Fukushima també ha reactivat el debat sobre l'energia nuclear. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va anunciar ahir que ordenarà el tancament de set reactors de les centrals nuclears construïdes abans del 1980. I la resta de països amb centrals atòmiques estudien potenciar la seguretat de les instal·lacions i fer proves voluntàries de resistència.

Las borses també van registrar ahir importants caigudes pel temor que la crisi nuclear al Japó passi factura al creixement mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

La policia de Santa Coloma incauta 11.000 peces de roba falsificades

Santa Coloma de Gramenet
Administracions

La Generalitat amplia la transferència a l’Aran per a drets socials

Barcelona

L’ACA construirà pous d’emergència per donar servei a 14 municipis

peralada
SOCIETAT

Malgrat homenatjarà l’actor David Verdaguer en el pregó de festa major

Malgrat de Mar

Apagat l'incendi en uns camps a tocar de la GIV-6741 a Caldes de Malavella

caldes de malavella
URBANISME

L’ajuntament enderroca un mur i enretira runes d’un solar de Montjuïc

GIRONA
SOCIETAT

Impugnaran els acords de l’Ajuntament de Gelida amb Ametller Origen per l’Agroparc

GELIDA
Medi ambient

Els caçadors ebrencs posen abeuradors per evitar que la fauna es desplaci als cultius

Santa Bàrbara
Societat

Desallotjada una ‘rave’ amb 200 persones en una nau industrial de la rambla Prim

Barcelona