Política

La por atia l'èxode

Una p

art de la població de Tòquio s'organitza per marxar davant l'avís que el vent afavoreix l'arribada de la radiació

Turistes i residents estrangers deixen la capital mentre segueixen els problemes de transport

Episodis de pànic entre els habitants de les zones més afectades pel tsunami, que també intenten anar-se'n

La por s'estén més ràpidament que la radiació entre els japonesos, que veuen com la crisi humanitària desfermada pel devastador terratrèmol de divendres cada cop té més fronts oberts. El pànic al núvol radioactiu s'escampa com la gran onada del tsunami. Per això, part de la població de Tòquio començava ahir a organitzar evacuacions a mesura que s'encenien les alarmes sobre l'arribada de la radiació a la capital, afavorida per la direcció del vent. La marxa del país, però, no és fàcil, perquè diverses companyies aèries com ara Air China han cancel·lat vols.

Amb tot, la majoria ha optat per quedar-se a Tòquio i acumular provisions davant d'un hipotètic aïllament. Com a conseqüència, a les botigues hi escassegen les ràdios, llanternes, espelmes... Als grans magatzems Don Quixot, del districte de Roppongi de la capital, ahir s'exhaurien els sacs de dormir. Però, sobretot, falten aliments i aigua. Medecines i i gasolina.

Diverses ambaixades demanaven al seu personal i també a la població dels seus països que abandonessin el país i les àrees afectades com més aviat millor. Els turistes tornaven cap a casa i les multinacionals promovien els vols dels empleats cap al país d'origen. L'alarma era més que preocupant quan s'anunciava que hi havia “nivells” de iode i cesi a Saitama, a l'àrea urbana de Tòquio, amb una radioactivitat 40 vegades superior a l'habitual. La por atiava l'èxode i no només a la capital.

Escola convertida en refugi

“Estem exhaustes físicament i mentalment”, deia Yasunobu Sasaki, director d'una escola convertida en refugi a Rikuzentakata, a la prefectura d'Iwate, al nord del país. En aquest centre hi falta menjar i la sanitat començava a ser un problema greu. “Hi ha deu lavabos per a 1.800 persones i són del tot insuficients! Volem sortir d'aquí!”, es planyia Yasunobu Sasaki. També a la prefectura d'Iwate, els bombers localitzaven ahir una dona de 70 anys, asseguda al passadís de casa, on esperava que l'anessin a buscar des del dia del tsunami. Però el seu és un cas extraordinari. Les autoritats d'aquesta zona han perdut contacte amb 30.000 persones, segons l'agència Kyodo News, que es fa ressò de l'esparverant creixement del nombre de víctimes mortals, la xifra més alta del Japó des de la Segona Guerra Mundial. Fins a ahir, els morts eren 3.373, però les autoritats estimen que podrien superar els 10.000.

Carreteres, ports i vies de tren també han quedat malmesos, especialment al nord, on l'accés a l'illa de Honshu és complicadíssim. Aquí, més de mig milió de refugiats segueixen a les fosques i sense aigua potable, un dels problemes més freqüents a les zones malmeses pel sisme. Per mirar de pal·liar aquesta situació, el govern ha mobilitzat 100.000 soldats, als quals s'uniran milers de reservistes, amb l'objectiu de portar aigua i menjar a les àrees afectades, d'on molts habitants intenten sortir per tots els mitjans possibles. Cinc dies després del sisme, no és clar si es trobarà gaire més gent amb vida, però el primer ministre, Naoto Kan, assegurava que se “seguirà amb el rescat, però hi ha tanta gent que necessita ajuda als centres de refugiats que, gradualment, hem de redirigir els nostres esforços a atendre aquestes necessitats”.

Més d'una setantena de països han ofert ajut al Japó davant la crisi. Tanmateix, l'augment de la radiació ha fet que prenguin mesures preventives. L'armada nord-americana desplegada a la costa japonesa continua en alerta però evitant les àrees de perill. “Els esdeveniments d'ahir dificulten encara més l'ajut humanitari”, explicava Francis Markus, portaveu de la Creu Roja Internacional. A més, la branca nipona d'aquesta entitat ha desplaçat 90 equips mèdics per atendre prop de mig milió d'afectats de les zones més remotes, que continuen desolades, com és el cas de la ciutat costanera d'Ishinomaki. “El tsunami va engolir la meitat dels edificis i la gent continua sota les mantes, patint hipotèrmia o, els que poden, tancats a casa, sense aigua ni electricitat”, apuntava Patrick Fuller, també de la Creu Roja. Especialment al nord-est, les escenes de desesperació i destrucció es multipliquen. De tota manera, ahir Ishinomaki també era el centre dels informatius nipons perquè s'havia rescatat una nena de quatre mesos, deshidratada i amb hipotèrmia, però viva. Una història que podrà explicar quan es faci gran.

10.000
morts
és la xifra estimada de víctimes provocades pel terratrèmol i el tsunami posterior al Japó.
1,5
milions
de japonesos tenen greus problemes d'accés a l'aigua potable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Turisme que mata els barris d’Atenes

Atenes
Estat francès

Declara la dona que el seu marit drogava perquè la violessin altres homes

Barcelona
Estats Units

Hunter Biden ofereix declarar-se culpable d’evasió fiscal per evitar el judici

Barcelona
política

Ada Colau, a punt de deixar l’Ajuntament

Barcelona
Estats Units

Trump es declara “no culpable” dels càrrecs contra ell per l’assalt al Capitoli

Barcelona
Guerra a Europa

El Parlament ucraïnès nomena Andri Sibiga com a nou ministre d’Exteriors

Barcelona
Política

‘Heu de tornar-hi’, la crida de l’ANC a mobilitzar-se per la Diada

barcelona
politica

Junts anuncia que farà una oposició dura contra Collboni en l’etapa post Trias

Barcelona

El PSC demana solucions per a les famílies de l’escola bressol la Baldufa

GIRONA