Política

Més vigilància en centrals nuclears i transport públic

Els cossos policials extremen la seguretat en possibles objectius terroristes a Catalunya

També s'ha augmentat el control sobre cèl·lules “dorments”

La costa catalana, focus d'islamisme radical

Els Mossos d'Esquadra i la resta de cossos i forces de seguretat que operen a Catalunya han rebut l'ordre d'extremar els controls sobre les cèl·lules detectades al Principat per evitar possibles atemptats com a venjança per la mort del líder d'Al-Qaida. A més, els cossos policials també han augmentat la vigilància en els mitjans de transport, i en el que es coneix policialment com “infraestructures sensibles”, és a dir, tots aquells edificis que aglutinen els serveis bàsics d'un país, com les centrals nuclears i les tèrmiques, o els edificis de companyies del gas o telecomunicacions.

Fonts policials van assegurar ahir en aquest diari que “no es preveu” un augment d'activitat de les cèl·lules en els propers dies, ja que la feina antiterrorista feta fins ara a Catalunya ha frustrat qualsevol intent dels grups d'organitzar-se. El que no està descartat, en canvi, és que la mort d'Ussama ben Laden provoqui una radicalització de certs grups no controlats fins ara que puguin arribar a preparar un atac “en el futur”, segons les mateixes fonts. “Estem pendents del que passa al voltant de les cèl·lules”, va explicar ahir a Efe el director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, que va reconèixer la “calma tensa” que hi ha en les forces de seguretat. “No podem ser passius amb un fenomen com el del terrorisme global islamista”, hi va afegir.

Catalunya, i més concretament les comarques de Tarragona, el Garraf i les del nord de Barcelona, s'han descobert en els últims anys com els principals indrets d'assentament de les cèl·lules radicals, que utilitzen el Principat per captar combatents mujahidins i enviar-los a països com l'Iraq o el Pakistan. Fins i tot, el CNI va obrir el 2006 una oficina d'espionatge a Tarragona per evitar la proliferació de possibles bases d'Al-Qaida a la zona, després que sortís a la llum pública que un dels principals inductors de l'11-S, Ramzi ben al-Xib –empresonat a Guantánamo–, hagués mantingut a Salou la darrera reunió abans de l'atac amb el cap dels terroristes suïcides, Mohamed Atta.

Tot i que ara mateix es considera que les brigades d'informació tenen ben controlats els “objectius”, els EUA consideren Catalunya “com el principal focus dels islamistes radicals de la Mediterrània”, segons va revelar fa uns mesos Wikileaks. En el document, extret d'un informe secret de l'exambaixador nord-americà a Madrid, Eduardo Aguirre, s'assegura que al Principiat hi viuen 60.000 pakistanesos i que molts d'ells “viuen al marge de la societat espanyola i no parlen l'idioma”. Es tracta “d'un terreny fèrtil per al reclutament”, conclou el document. Altres experts vinculen la preferència de les cèl·lules radicals per Catalunya a l'encaix geogràfic –proper al nord d'Àfrica i
la porta a Europa– i per la presència de ports i aeroports internacionals.

LA FRASE

Estem relativament tranquils, com ho han d'estar la resta de països pel que fa al terrorisme global
Felip Puig
conseller d'interior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.