Política

El govern demana al PSOE i al PP garanties per a l'autogovern

Homs posa dues condicions per votar la reforma de la Constitució: l'“autonomia financera” i l'estat del benestar

El govern de la Generalitat podria donar el seu simbòlic vistiplau a la reforma de la Constitució per introduir un límit de dèficit públic si el PSOE i el PP garanteixen dues condicions: l'“autonomia financera” de Catalunya i el manteniment de l'estat del benestar. La posició del govern i de CiU, de moment molt genèrica, es fixarà definitivament dilluns durant la trobada extraordinària de les direccions de CiU i, dimarts, en la reunió del Consell Executiu del govern. La setmana vinent és decisiva per al futur de la reforma.

Convergència i Unió –és a dir, Francesc Homs, com a portaveu del govern, i Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés–, ha basculat des d'una posició de relativa sintonia fins a una de rebuig (en part) a la proposta de Zapatero de fixar un sostre de dèficit per a totes les administracions. CiU es debat entre escenificar una fotografia de confrontació amb l'Estat o una imatge de responsabilitat i lleialtat. Tot i les diverses visions inicials, Homs i Duran –és a dir, CiU al complet– ja van en la mateixa línia. Homs, tal com havia fet Duran, va expressar l'enuig de CiU perquè “el que s'exigeix a Catalunya –un dèficit màxim del 0,26% del PIB– és superior al que s'exigeix al mateix Estat –un 0,14%–”. L'objectiu és demanar garanties de respecte a l'autogovern per evitar que ningú aprofiti la crisi per sotmetre la capacitat de la Generalitat d'endeutar-se, de finançar-se i de gastar per mantenir l'estat del benestar.

CiU analitzarà demà i dimarts el detall de la reforma des d'un punt de vista econòmic i jurídic. El PSC farà el mateix demà en la primera reunió de l'executiva després de l'estiu. Mentrestant, ERC i Iniciativa ja han mostrat el seu rebuig absolut.

LA DATA

02.09.11
El Congrés votarà
la reforma de la Constitució per limitar el dèficit públic de l'Estat.

ICV clama per un referèndum

Iniciativa confia a generar una esquerda en l'impenetrable bloc dels diputats del PSC per forçar un referèndum sobre la reforma de la Constitució. Per això, dia rere dia, el líder d'ICV, Joan Herrera, insisteix a apel·lar a la consciència democràtica dels socialistes. Ahir ho va tornar a fer. “El que és una ocurrència és fer una reforma conservadora, de dretes i centralista, i no demanar l'opinió de la gent”, va dir Herrera, com a resposta a la negativa de Joaquim Nadal a donar suport a la consulta. De moment, doncs, el clam d'Herrera no surt del desert: només un diputat del PSC, Sixte Moral, s'ha mostrat a favor d'un referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La convenció de Kamala Harris

Los Ángeles
Jordi Parent
Alcalde d’Olesa de Montserrat (ERC)

“Un dia la reivindicació del Montserratí es pot revifar”

Olesa de Montserrat
Fernando Vicente
Cap de l’oposició a Olesa de Montserrat (PSC)

“Veient com està governant, amb aquest alcalde, no hi pactaríem”

Olesa de Montserrat

L’any convuls del ‘nou’ Bloc Olesà

Olesa de Montserrat
Ven eçuela

L’oposició reivindica com a “gran victòria” les marxes de dissabte

Barcelona
Guerra a Europa

Lukaixenko avisa que l’ofensiva ucraïnesa a Kursk pot empènyer Rússia a utilitzar armes nuclears

Barcelona
política

Junts retreu a Illa que anés a “rebre instruccions” de Sánchez i no als actes del 17-A

barcelona
política

Prada homenatja Jordi Carbonell en el centenari del seu naixement

prada
Guerra a Gaza

Netanyahu insisteix que és Hamàs qui rebutja un acord

Barcelona