Política

Badalona no fa la conferència institucional de la Diada

L'Ajuntament del PP en culpa Òmnium Cultural, que considera l'únic organitzador

L'entitat assegura que era cosa de tots dos i que el govern local no va respondre a la seva crida per fer-la

Els actes oficials de la Diada Nacional de Catalunya a Badalona perden aquest any la conferència institucional, una activitat que es feia uns dies abans de l'Onze de Setembre.

La conferència institucional, que formava part dels actes oficials de la Diada, estava organitzada per l'Ajuntament i Òmnium Cultural. La suspensió coincideix amb la primera Diada que el Partit Popular ocupa el govern de la ciutat i Xavier Garcia Albiol, l'alcaldia. Ara bé, l'entitat hi treu importància i considera que no es fa perquè amb el canvi de govern i l'estiu entremig no hi han arribat a temps.

L'Ajuntament, però, nega haver organitzat mai aquesta activitat. “La participació de l'Ajuntament era simplement oferir l'espai”, van explicar ahir fonts del govern local. Malgrat això, cada any les notes de premsa de l'Ajuntament, algunes de les quals encara es poden consultar al web oficial, deixen molt clar que en són coorganitzadors. A més a més, o bé l'alcalde de torn, o bé el regidor de Cultura sempre havien presidit l'acte. “Aquest any, no hi ha hagut cap petició per part d'Òmnium”, van afegir des del govern local.

Òmnium, sorprès

Marcel Mauri, president d'Òmnium Cultural al Barcelonès Nord, es va mostrar ahir molt sorprès per aquestes declaracions. “La conferència institucional és un acte coorganitzat per l'Ajuntament i Òmnium.” I es va preguntar com es pot organitzar una conferència “institucional sense la institució, que en aquest cas és l'Ajuntament”. El president de l'entitat va explicar que el paper de l'Ajuntament no es limitava pas a cedir l'espai, sinó que també escollien el conferenciant i s'encarregaven de la difusió de l'acte. “Òmnium a principi de juliol va mantenir, com els anys anteriors, converses informals amb l'equip tècnic de Cultura per muntar la conferència, però no vam rebre cap resposta oficial”, va explicar Mauri. L'Ajuntament, però, nega aquestes converses: “Deurien ser molt informals”, ironitzen. Des de l'Ajuntament també asseguren que ningú a Cultura té coneixement que fos el consistori el que escollia el conferenciant. Això no vol dir que no fos així, “deuria ser l'exregidor o l'exdirector d'àrea en persona”, van afegir.

Sigui com sigui, Badalona quedarà aquest any sense una activitat que anteriorment havia portat a la ciutat personalitats com ara el filòleg Isidor Marí, el periodista Vicent Sanchis, l'escriptora Isabel-Clara Simó i el catedràtic Ferran Requejo.

LA FRASE

Al juliol vam mantenir converses informals amb Cultura, però no vam rebre cap resposta oficial
Marcel Mauri
President d'Òmnium Cultural al Barcelonès Nord

La Diada deixa de ser ‘nacional'

El cartell dels actes oficials de l'Onze de Setembre a Badalona –que enguany es limiten a l'ofrena floral i a la jornada castellera– anuncia els actes de la Diada de Catalunya i no de la Diada Nacional de Catalunya com s'havia fet fins ara. Un canvi significatiu en el nom que coincideix amb el canvi de govern local, ara en mans del Partit Popular. Fonts del govern hi han tret importància i han negat cap “intencionalitat”. La versió oficial és que es tracta del “cartell que va agradar”. Marcel Mauri, president local d'Òmnium Cultural, confia que es tracti d'un “oblit” del govern i que l'any vinent rectifiqui i torni a adoptar “la forma pròpia i tradicional”.

D'altra banda, en aquesta Diada Nacional, per primer cop en els darrers anys, la bandera espanyola tornarà a onejar a l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.