Política

Barcelonès

Els partits de Badalona deixen sol el PP en la Diada

El PSC, CiU i ICV-EUiA rebutgen assistir a l'ofrena institucional de l'Onze de Setembre amb el govern local

El motiu són els canvis introduïts pels populars

El Partit Popular viurà en carn pròpia el boicot que els darrers anys ha fet als actes oficials de la Diada Nacional de Catalunya a Badalona. Si fins ara no hi havia participat en protesta perquè a l'ajuntament només hi onejava la bandera catalana, ara que governa –i que ja ha anunciat que la casa de la vila mantindrà la bandera espanyola– estarà sol en l'ofrena institucional, perquè els altres partits són els que no hi aniran.

Els motius són bàsicament els canvis en la Diada introduïts pel PP i ja avançats per aquest diari: el rebateig de la jornada com a Diada de Catalunya, en lloc de Diada Nacional de Catalunya; la supressió de la conferència institucional, i el fet de no fer onejar la bandera catalana en solitari a l'ajuntament per Diada, tal com es recull en l'acord de ple del 2002, segons el qual Badalona s'adheria a la campanya Un país. Una bandera.

“En el dia d'avui, i si no canvien molt les coses durant la setmana, el que no podem fer és ser en l'ofrena institucional al costat d'un PP que maltracta la celebració de la Diada d'aquesta manera”, va afirmar ahir l'exalcalde Jordi Serra, president del grup municipal del PSC.

CiU tampoc enviarà cap representant a l'ofrena institucional. El president del grup, Ferran Falcó, ho va justificar: “Ens decep el menyspreu que el nou govern ha tingut cap a la manera com tradicionalment s'havia plantejat la celebració de l'Onze de Setembre a Badalona.”

Carles Sagués, president del grup d'ICV-EUiA, va explicar que en la junta de portaveus d'ahir van demanar al govern que es respectés l'acord de ple del 2002 sobre la bandera i tenir accés al discurs de l'alcalde de la Diada: “Com que no hem cap rebut resposta clara, hem han decidit no participar-hi.”

El govern local ha rebutjat fer cap comentari sobre això.

Hem estat buscant un consens acceptable, però ningú hi ha posat interès
Carles Sagués
president del grup d'icv-euia
No podem ser a l'ofrena institucional al costat d'un PP que maltracta la celebració de la Diada
Jordi Serra
pres. del grup municipal del psc
Ens decep el menyspreu que el nou govern ha tingut cap a la manera com s'havia plantejat la Diada
Ferran Falcó
pres. del grup municipal de ciu

Òmnium mira d'articular una ofrena unitària

Òmnium Cultural, entitat que va impulsar l'ofrena al monòlit de la Plana que amb els anys l'Ajuntament va convertir en institucional, està treballant per fer una ofrena unitària al mateix lloc –una hora abans que l'Ajuntament faci la seva– “amb entitats i partits que comparteixin l'esperit del 10-J”, segons va explicar ahir a aquest diari Marcel Mauri, president local de l'entitat.

Cada any, després de l'ofrena institucional, desenes d'entitats fan la seva. La primera sempre és Òmnium en reconeixement a l'impuls de l'acte. Aquest any, però, Òmnium no hi anirà, sinó que només participarà a la de les deu del matí. No és tant un rebuig al PP, sinó al format de l'acte. “Òmnium ja fa temps que no ens sentim còmodes amb l'acte institucional del dia 11, té un to reivindicatiu baix i poc paper de la ciutadania; s'ha de repensar”, va assegurar Mauri.

El PSC, CiU i ICV-EUiA sí que participaran com a partits en l'ofrena que fan les entitats al monòlit de la Plana, després de la institucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.