Política

Els antiavalots detenen sis “indignats” pel 15-J al jutjat

Nou imputats pels aldarulls del Parlament s'entreguen a l'Audiencia Nacional a través del jutjat de Barcelona

El magistrat de Madrid, però, avala les detencions dels Mossos, que duren quatre hores

Uns 50 agents antiavalots dels Mossos van entrar corrents a la Ciutat de la Justícia ahir al migdia per detenir els nou “indignats” que hores abans s'havien personat al jutjat de guàrdia de Barcelona per posar-se a disposició de l'Audiencia Nacional, ja que consten entre la vintena de persones identificades en els aldarulls del Parlament del 15 de juny i per evitar ser detinguts per la policia com va passar aquesta setmana amb l'altra desena d'inculpats.

Els sospitosos eren al bar de l'equipament judicial, on també hi havia la jutgessa degana, a més d'altres jutges i fiscals. Alguns van ser retinguts un quart d'hora i identificats, igual que diversos advocats dels “indignats” i tres periodistes. La policia catalana va decidir anar-los a detenir en saber per una piulada que s'havien personat al jutjat. Al vespre, un portaveu del Mossos va demanar disculpes als periodistes.

El jutge de guàrdia de Barcelona, el magistrat Josep Miquel Porres, que esperava una resposta de l'Audiencia Nacional sobre què havia de fer amb els “indignats” personats al seu jutjat, va exigir a crits als responsables policials una explicació per la seva actuació, que van donar-li al seu despatx. Segons fonts judicials, el jutge de l'Audiencia Nacional Eloy Velasco, que instrueix la causa del Parlament, va donar literalment “ordres oportunes” als Mossos per actuar amb els “indignats”, i aclaria al jutge de Barcelona que no tenia competències en aquest tema.

Per això, cap a les tres de la tarda, els Mossos van detenir sis dels imputats que encara quedaven al bar i se'ls van endur per una porta del darrere, en furgonetes, a la comissaria de la Zona Franca.

Tres hores després de les detencions, van avisar els seus advocats perquè els assistissin. La majoria van ser posats en llibertat abans de les 10 de la nit, ja que les detencions, com ha passat aquesta setmana, es fan per acabar d'identificar els imputats. Els fan la fitxa policial amb la corresponent foto i les empremtes dactilars, i després se'ls deixa en llibertat i se'ls entrega la citació perquè vagin a declarar a l'Audiencia. Precisament avui hi ha cinc inculpats citats a declarar. Els diputats catalans també hauran d'anar a Madrid a declarar com a testimonis per haver estat víctimes de delictes contra una institució de l'Estat espanyol, que és el que s'imputa als “indignats”.

Els advocats dels detinguts van denunciar que el jutge de l'Audiencia Nacional “no ha atès el jutge de Barcelona ni els «indignats» que s'han personat voluntàriament al jutjat a les 11 del matí, i sí els Mossos a les dues del migdia”. Van insistir que, en anar al jutjat, volien demostrar que les detencions “són innecessàries perquè els inculpats tenen domicili conegut i una detenció només està justificada en cas de risc de fugida”.

LA XIFRA

46
identificats
consten en l'informe dels Mossos sobre els aldarulls al Parlament. Vint dels quals amb noms i cognoms.

LA FRASE

El jutge de l'Audiencia Nacional atén els Mossos però no el jutjat de guàrdia de Barcelona ni els «indignats» personats
Advocat
de la comissió penal

LA DATA

07.10.11
Avui declaren
a l'Audiencia Nacional cinc dels “indignats”detinguts.

El dispositiu encén els ànims i el moviment surt al carrer

L'enuig dels “indignats” va tornar a passejar-se ahir pels carrers de Barcelona. Entre 500 i un miler de persones van concentrar-se a la plaça Catalunya, simbòlic escenari del moviment, per donar el tret de sortida a una marxa de condemna a les detencions realitzades arran dels fets del 15 de juny al Parlament i el sorprenent dispositiu desplegat ahir a la Ciutat de la Justícia. La manifestació, que va obligar a tallar el passeig de Gràcia i la Gran Via, va fer cap a la seu del Departament d'Interior, on els protestants van proferir proclames contra el titular de la conselleria, Felip Puig.

Sota el lema “Jo també era al Parlament”, els manifestants també van carregar contra els jutges, els policies i la classe política, alhora que exigien que s'aturés el procés judicial engegat contra els imputats pels esdeveniments que van tenir lloc al parc de la Ciutadella, quan membres del moviment van intentar bloquejar l'accés dels diputats a la cambra per evitar l'aprovació del pressupost que va donar llum verd a les retallades. “La violència”, corejaven, “és no arribar a finals de mes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.