Política

PSOE i PP es resisteixen a la pressió per consolidar la pau

Rubalcaba i Rajoy exhibeixen cautela i posposen qualsevol moviment a després del 20-N

El líder popular insisteix que no negociarà amb ETA

Zapatero rebrà demà Urkullu per analitzar la situació

Mariano Rajoy considera que ja es prou perillós alterar un discurs que la dreta espanyola fa molt anys que té forjat al voltant de les actuacions del govern del PSOE respecte a ETA, per ara posar-se a destapar què farà per consolidar la pau. Ahir el líder i candidat del PP va poder analitzar amb una mica més de fredor l'anunci d'ETA i el resultat ha estat el mateix: cap concessió a una tesi que defensa part del PP i que ell mateix no fa gaire temps airejava, que és la de “Zapatero s'ha rendit als terroristes”, però tampoc no dóna pistes sobre quins poden ser els gestos de distensió que farà per garantir-se que l'escenari de no-violència sigui definitiu. “No hi ha res a negociar”, reiterava.

I si Rajoy es resisteix a mostrar les seves cartes fins l'endemà del 20-N, encara més Alfredo Pérez Rubalcaba. Veient l'actitud d'un i altre aspirant a La Moncloa, la del socialista sorprèn perquè intenta exhibir més cautela que el seu rival. El candidat del PSOE és conscient que no podrà treure'n profit, així que prefereix actuar com si encara fos ministre d'Interior. “Tot segueix igual”, reiterava ahir, subratllant que no es tocarà cap llei i que si un membre de l'organització és detingut, anirà a la presó. Al cap i a la fi, des d'alguns sectors polítics i mediàtics molt actius, Rubalcaba sempre ha estat sospitós de voler alterar aquestes regles per aconseguir penjar-se la medalla de la pau i ara, a les vigílies del 20-N, intenta distanciar-se al màxim de decisions governamentals que fonamentin aquestes acusacions. Ben segur que espera que de la reunió que demà celebraran Zapatero i el president del PNB, Iñigo Urkullu, a La Moncloa només en surtin bones paraules, i res més, davant les exigències del dirigent basc perquè el president espanyol actuï immediatament acostant presos i revisant la doctrina Parot i la llei de patits.

En tot cas, i més enllà de la prudència davant d'una situació que tant el PSOE com el PP volen gestionar a partir del 20-N, les posicions dels candidats s'entenen en part perquè en un escenari en què la ciutadania ha acollit amb indiferència, i fins i tot amb escepticisme, la decisió d'ETA, segons revelen els primers sondejos, el millor que poden fer és no intentar sortir gaire del guió electoral, marcat sobretot per la crisi i l'atur.

L'alegria de Rajoy

Això sí, els dos candidats no podran evitar que en els propers dies ETA segueixi capitalitzant les seves aparicions públiques. Ahir mateix, mentre Rajoy mostrava una pinzellada més del seu futur programa electoral obrint-se a revisar els 45 dies per any treballat en cas d'acomiadament o suggeria que matisarà però que no eliminarà l'actual llei d'avortament, del que va quedar del seu discurs va ser la seva insistència a qualificar el comunicat d'ETA de “gran notícia” de la qual “ningú no pot deixar d'alegrar-se”. De Rubalcaba tampoc no va transcendir gaire més de les seves aparicions que la crida la prudència davant el moviment del grup terrorista, malgrat que ahir li haguessin organitzat un acte protagonitzat per diversos col·lectius de dones en suport de la seva candidatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona
Martí Majoral
Portaveu d’Alerta Solidària

“L’amnistia evidentment no esborra la repressió patida”

Barcelona

Els demòcrates, en pànic

Los Angeles