Política

Rubalcaba: “La política antiterrorista ha de sortir de la campanya electoral”

El candidat del PSOE a les eleccions del 20-N critica que el PNB demani al lehendakari, Patxi López, l'acostament de presos i eleccions anticipades a Euskadi

El líder socialista considera que el pacte fiscal per a Catalunya només s'ha d'abordar quan expiri l'actual i sempre que no es tracti d'una formula de concert com la que tenen el País Basc o Navarra

“La política antiterrorista ha de sortir de la campanya electoral”, ha dit aquest dimarts Alfredo Pérez Rubalcaba, candidat del PSOE a les eleccions del 20-N a El món a RAC1.

Sobre les propostes que el PNB va fer aquest dilluns en reunir-se amb el lehendakari, Patxi López, entre elles l'acostament de presos i eleccions anticipades a Euskadi, Rubalcaba ha afegit que “no és bo posar la política antiterrorista en la campanya electoral”.

El líder socialista ha assegurat, de forma contundent, que ETA “ha deixat de matar per sempre”. I això, ha dit, ho pot assegurar perquè després de cinc anys de ministre d'Interior està segur que la banda “està completament debilitada”.

En aquest sentit, ha assegurat que portem 40 anys lluitant contra ETA i “aquesta nova etapa que comença necessita un procés”.

Al seu entendre aquest és un moment “d'alegria, unitat i record per a les víctimes”.

Quant a l'eventualitat que Arnaldo Otegi pugui ser alliberat com a conseqüència que ETA hagi abandonat la lluita armada de forma irreversible, el candidat ha assegurat que aquesta decisió només competeix al poder judicial, recordant precisament que aquest cas encara no està tancat del tot ja que hi ha un recurs pendent en el Tribunal Suprem.

Rubalcaba ha volgut recordar que quan es lluitava contra ETA “no es lluitava contra les idees sinó contra imposar-les amb les armes”. Per tant al seu entendre, “els independentistes ara han d'entrar al joc democràtic”. Ara, “la resta de forces polítiques poden defensar les seves idees lliurament també sense viure amb la por o anant als actes amb escorta”, ha afegit.

Rubalcaba ha assegurat que el president del PP, Mariano Rajoy, “té un problema” a les seves files perquè en ocasions s'ha “aclamat” determinats dirigents a què exhibissin un discurs dur respecte a la política antiterrorista.

Rubalcaba ha afirmat que els partits disposen de “mecanismes perquè les posicions s'unifiquin” i que, en canvi, el PP ha practicat un “joc de moderats, de durs i de tous” en aquesta matèria que ell ha “sofert molt” al Congrés.

“Jo escolto coses que em fan pensar que hi ha qui realment aquest assumpte el porta relativament malament. Ahir Rajoy va sortir gairebé disculpant-se”, ha afirmat Rubalcaba.

Això no obstant, ha remarcat que no és el moment “de passar comptes”, i ha insistit que cal aparcar aquest assumpte fins després del 20-N per no generar una polèmica.

Rebutja el dret a decidir

Alfredo Pérez Rubalcaba, ha rebutjat el dret a decidir per a Euskadi o el concert per a Catalunya.

Segons Rubalcaba, els ciutadans bascos ja van exercir el seu dret a decidir quan es va votar la Constitució i l'Estatut de Gernika, i el pacte fiscal per a Catalunya només s'ha d'abordar quan expiri l'actual -al 2013- i sempre que no es tracti d'una formula de concert com la que tenen el País Basc o Navarra.

També ha assegurat que -malgrat que és difícil- el marc legal actual conté camins per aconseguir la independència. “Impossible is nothing”, ha dit, i aquestes vies són “com les meigas. Haberlas haylas”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.