Política

Les ovelles negres de les monarquies actuals

Hi ha membres de famílies reials que han vist el seu nom lligat a afers sexuals, fraus i processos judicials

Els Windsor acumulen episodis diversos, però el cas de Laurent de Bèlgica

resulta especialment tèrbol

3


2


1


6


5


4


El cas Urdangarin fa córrer rius de tinta però aquesta no és la primera vegada que apareix el nom d'un membre de la reialesa vinculat a històries tèrboles. Fem un repàs dels casos més rellevants.

BÈLGICA

Laurent de Bèlgica no és gendre del rei, com Urdangarin, sinó fill. Però, com el marit de la infanta Cristina, el príncep belga ha aconseguit que el seu pare tingui al cap les seves activitats a l'hora de fer un discurs de Nadal. Va ser l'any 2007, quan Laurent va emetre factures falses i va desviar fons de la marina al seu favor. Malgrat que va ser exonerat de tota responsabilitat, el rei Albert va dir al poble que els beneficiaris pel frau haurien de tornar els diners i ell va pagar la part de Laurent. El tercer fill d'Albert i Paola, casat amb Claire i pare de tres fills, sempre ha estat problemàtic. De petit no va rebre gaire afecte d'uns pares dedicats a viure la vida amb alegria (es diu que ell podria ser fill d'un amant de Paola), i de gran la seva rebel·lia s'ha fet permanent.

Ha anat per lliure en els negocis, ha tingut complicades relacions amb les dones (que l'han acusat fins i tot de falta de respecte) i ha demostrat una gran passió pels diners. Diuen que fins i tot regateja a l'hora de pagar una pizza. Sense ofici ni benefici, als anys noranta se li va crear a mida una fundació perquè treballés i amb el temps s'ha envoltat d'un garbuix de societats opaques de difícil seguiment sota el paraigua de l'ecologia que el porten a visitar personatges de dubtosa reputació i a fer viatges polèmics, com el que l'any passat va realitzar a la república del Congo en època preelectoral, malgrat que el rei l'hi havia prohibit expressament.

Arran d'això el monarca el va excloure dels actes oficials sis mesos. Laurent cobra de l'Estat des del 2001 (306.000 euros el 2011), com la seva germana Astrid, tot i que els belgues volen tornar a la situació anterior en què només rebien diners el rei i l'hereu (actualment 10,67 milions i 936.000 euros).

HOLANDA

El príncep Bernard, marit de la reina Juliana i pare de la reina actual, Beatriu, de jove va ser de les SS alemanyes, tot i que això va quedar diluït perquè va participar en la reconstrucció d'Holanda i era molt carismàtic. Va tenir una filla il·legítima a París i una altra als EUA però l'escàndol important que esquitxaria el seu nom va arribar el 1971, quan va cobrar un milió de dòlars de comissió per la compra a una empresa nord-americana d'avions destinats a les forces aèries holandeses. Juliana va amenaçar d'abdicar si l'encausaven, així que se'l va obligar a renunciar als càrrecs militars i va netejar la seva imatge fundant l'organització de defensa de la vida salvatge WWF. Però els problemes van continuar, perquè va organitzar un grup militar per lluitar contra el tràfic de marfil a l'Àfrica que va acabar relacionat fins i tot amb l'apartheid.

El seu nét, i hereu actual al tron, va crear un conflicte d'Estat quan va decidir casar-se amb Máxima Zorreguieta, filla del ministre d'Agricultura de la dictadura argentina. El conflicte es va resoldre impedint assistir a la cerimònia els pares de la núvia. Deu anys després, la noia és el membre més valorat de la família per la seva simpatia. El seu germà, Joan Frisó (ara en coma a Innsbruck) va renunciar a la successió per casar-se amb una jove que havia estat companya d'un mafiós. Els hereus, amics de viure bé, han estat obligats a vendre la casa que havien comprat a Moçambic a un delinqüent fiscal. També se'ls ha demanat retallar despeses. La casa reial (reina i hereu) rep 39,6 milions d'euros l'any i només tributen impostos pels béns privats. Beatriu té una gran fortuna.

NORUEGA

L'hereu es va casar fa deu anys amb Mette-Marit, una mare soltera de vida molt esbojarrada que havia tingut el fill amb un noi vinculat al món de les drogues. Va demanar perdó i es van acabar els escàndols, però la parella du una vida massa plaent. Viatja, s'instal·la a Londres per estudiar i fins i tot l'hereu s'agafa la baixa de paternitat quan el seu pare no pot exercir de rei perquè l'operen de càncer.

Ari Behn, el marit de la filla dels reis, Marta Lluïsa, ha estat una pedra a la sabata des que es van comprometre. Pseudointel·lectual amb ínfules, primer va fer un documental en què criticava els EUA i defensava els talibans que va causar un conflicte diplomàtic d'alt nivell. El rei Harald es va veure obligat a dir que el noi no parlava en nom seu i que no participaria en cap activitat en representació de la monarquia. Després va fer reportatges a Las Vegas amb prostitutes i va venir a Barcelona per vestir-se de drag queen i entrevistar Carmen de Mairena. Marta Lluïsa, que creu que és possible comunicar-se amb els àngels, va prescindir del títol d'altesa i del sou reial per casar-se amb un plebeu, però està en la línia de successió.

DINAMARCA

A Dinamarca es va superar que l'hereu es casés amb una guapa advocada australiana que gasta força en roba i amb qui ja té quatre fills, però va resultar difícil de pair que el divorci del seu germà Joaquim s'amanís amb un escàndol de caire sexual, ja que se'l vinculava amb jovenetes, i que la seva ex aconseguís una molt bona compensació econòmica. Cobren de l'Estat (10 milions) la reina, l'hereu i Joaquim.

ANGLATERRA

La reina Elisabet I va viure el seu “annus horribilis” amb Diana de Gal·les, després va arribar la teoria de la conspiració que encapçalava Mohamed al-Fayed i que va acabar desestimant un tribunal de Londres, i la polèmica sobre si Carles i Camilla havien de convertir-se en marit i muller o no. Amb aquests episodis superats i acostumats a conviure amb les disbauxes del príncep Enric, la reina confia en l'hereu de l'hereu i la seva predisposada dona, Caterina.

El seu principal problema és el seu segon fill, Andreu. Malgrat que cobra 249.000 euros l'any, els diners sembla que no li arriben. Ha exercit de representant comercial del Regne Unit i, tot i que hauria deixat el càrrec l'estiu passat després de diversos escàndols, continua fent viatges sospitosos. Diuen que s'ha vist amb els fills de Gaddafi, el gendre de l'expresident de Tunísia, Ben Ali, que té interessos en un complex del mar Caspi sota sospita i que ha visitat països com Kazakhstan, on suposadament hauria venut una propietat seva al gendre del president. També va ser molt sonat que se'l vinculés a un empresari dels EUA relacionat amb pederàstia i que sortís la seva foto amb una noia de 17 anys.

La seva ex, Sarah Ferguson, tot i que apartada dels actes reials, és font constant de problemes. L'any passat va caure en la trampa de Mazher Mahmood, de l'extingit News of the World, i li va vendre els favors comercials del príncep Andreu a canvi de mig milió d'euros. Es va disculpar dient que no estava sòbria i que té molts deutes per haver-se divorciat: “Ser lliure significa que no tinc res.” La seva excunyada Sophie Rhys-Jones també va ser enganyada el 2001 pel mateix reporter, camuflat de xeic àrab, que la va fer parlar massa quan duia la seva companyia de relacions públiques. La reina la va apartar de la feina i viu dels 141.000 euros que rep per representar la monarquia.

SUÈCIA

Un llibre va publicar que el rei Gustau de Suècia fa deu anys visitava locals de striptease dirigits per gent de mala fama i ell no ho va negar amb prou contundència. Només un 29% dels suecs li dóna suport com a monarca fins a la mort. S'ha publicat que el pare de la reina Sílvia va estar vinculat al partit nazi i va confiscar l'empresa d'un ric jueu berlinès. La seva filla i hereva, Victòria, que acaba de ser mare amb Daniel Westling (que fa anys va defraudar Hisenda), va ser molt criticada per haver permès que el seu llarg viatge de noces l'hi pagués un empresari.

ITÀLIA

De no poder entrar al seu país a no poder-ne sortir. Això es deia el 2006 quan Víctor Manuel de Savoia després de 60 anys d'exili va ser detingut i acusat de corrupció i tràfic de divises i relacionat amb negocis de prostitució i llicències de màquines de joc. El 1991 va ser absolt de disparar i matar un jove turista a trets a Còrsega en un cas molt fosc. També va protagonitzar un incident violent el 2004 amb el seu cosí Amadeu d'Aosta durant la boda del príncep Felip de Borbó.

JORDÀNIA

La reina Rània, d'origen palestí, té problemes per haver concedit terres a la seva família. Aficionada a Twitter, se li retreu que vesteixi amb models occidentals (cada cop es modera més) i el seu tren de vida luxós i mediàtic. La festa del seu 40 aniversari va ser espectacular.

La vida boja de Mònaco
La polèmica vida sentimental dels fills de Rainier ha ocupat moltes portades de revistes, però si algun personatge ha cridat l'atenció és l'exmarit de Carolina, Ernest de Hannover. Hereu d'una poderosa nissaga, el seu currículum és ple d'escàndols: des de l'enfrontament amb un empresari de Kenya fins a orinar en el pavelló turc de l'Expo de Hannover, passant per deixar penjada la seva dona en la boda de Felip de Borbó


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.