Política

Urdangarin reprèn la seva declaració davant el jutge

El duc de Palma és escridassat per desenes de ciutadans a l'anada i la tornada del recés per a dinar

El magistrat que instrueix el cas Nóos, José Castro, i els fiscals són ovacionats pels concentrats

El duc de Palma, Iñaki Urdangarin, ha tornat aquesta tarda als jutjats de la capital mallorquina per reprendre la seva declaració com a imputat pel cas Nóos. El marit de la infanta Cristina de Borbó ha arribat en cotxe –tal com havia fet aquest matí– i ha estat escridassat per desenes de ciutadans.

El gendre del rei d'Espanya ha abandonat els jutjats cap a les dues de la tarda després que el magistrat que instrueix la causa, José Castro, hagi decidit fer un recés durant la declaració, que ha començat a les 9h d'aquest dissabte. L'imputat ha fet un tros del camí a peu i, a diferència d'aquest matí, no ha fet cap declaració. El recorregut ha estat acompanyat de crits i xiulets de la gent congregada al voltant de l'edifici.

En canvi, la sortida del jutge Castro i dels fiscals ha estat rebuda amb una ovació dels presents i crits de “Visca la Justícia!”.

L'escena s'ha repetit quan Urdangarin ha arribat a l'edifici judicial a les 15:22h de la tarda a bord del seu vehicle, un Opel Zafira blau. Quan el cotxe ha arribat al carrer Jeroni Antich ha estat rebut amb crits de “xoriço” i “Justícia” per part dels concentrats.

Al baixar de l'automòbil, el duc de Palma ha saludat a la premsa amb un “hola”. A les preguntes sobre si la declaració estava anant bé, Urdangarin s'ha limitat a dir que ‘sí' i ha esbossat un somriure.

Després ha baixat els poc més de 30 metres de la rampa entre la tanca dels jutjats i la porta acompanyat pel seu advocat, Mario Pascual.

No es descarta que la declaració es pugui allargar fins aquest diumenge.

Torres s'encarregava dels contractes

Urdangarin ha assegurat durant l'interrogatori que desconeix els aspectes que envoltaven a les factures que se li han anat mostrant durant la seva compareixença. En aquest sentit, ha assenyalat que era el seu exsoci a l'Institut Nóos, Diego Torres, qui s'encarregava de les qüestions relacionades amb la contractació, de manera que s'ha desvinculat de qualsevol responsabilitat en aquest aspecte.

Per altra banda, ha reconegut que el 2003 es va reunir al Palau de Marivent amb l'aleshores president balear, Jaume Matas, i l'exdirector general d'Esports, José Luis Ballester, Pepote, per tal de negociar la possibilitat que l'executiu de les Illes patrocinés l'equip ciclista Banesto, que va passar a anomenar-se Illes Balears-Banesto. També ha manifestat que durant la trobada va jugar a pàdel amb Matas a la residència oficial dels monarques a Mallorca.

Urdangarin ha admès que el 2006 la Casa Reial el va instar a abandonar els seus negocis a l'Institut Nóos, que està sent investigat pel jutge Castro per un suposat desviament de fons públics i privats.

La Fiscalia Anticorrupció sospita que Urdangarin i Torres van muntar un entramat societari per desviar fons públics a través de l'Institut Nóos, una entitat que va rebre 5,8 milions d'euros entre 2004 i 2007 de diferents administracions públiques, sobretot del Govern Balear i la Generalitat valenciana.

Durant l'interrogatori, el jutge li ha preguntat sobre una empresa en la qual figuren com a socis els fills d'Urdangarin. Castro ha inquirit quina edat tenien aquests quan van ser esdevenir copropietaris de les societats i els motius pels quals ho eren.

Al seu torn, el duc de Palma ha respost que li feia il·lusió tenir una empresa familiar.

Una altra de les qüestions que el jutge ha plantejat ha estat un fullet de l'Institut Nóos on es publicava la presència al patronat de la fundació d'Urdangarin, de Cristina de Borbó i de Carlos García Revenga, secretari de les infantes Elena i Cristina.

Sobre aquesta qüestió, ha explicat que es va fer per donar “més transparència” a Nóos i mostrar qui formava part de l'institut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.