Política

Últim intent a Madrid

CiU, ICV-EUiA i ERC aproven reclamar a l'Estat un nou model de finançament basat en el concert, amb hisenda pròpia i límits a la solidaritat

Els socialistes acaben desmarcant-se del moll de l'os, junt amb el PP, C's i SI

El tripartit sobiranista –CiU, ICV-EUiA i ERC– va aprovar ahir al Parlament de manera solemne reclamar al govern de Mariano Rajoy un model de finançament radicalment nou. Concert econòmic basat en la hisenda pròpia, recaptació de tots els impostos i una limitació de la solidaritat territorial. Un acord històric, però sense cap foto d'unitat. El PSC va rebutjar el moll de l'os del concert econòmic, tot i votar a favor de la majoria de punts. El PP, Ciutadans i Solidaritat se'n van desmarcar del tot. El memorial de greuges català del segle XXI exigeix un sistema per salvar les delmades finances públiques de la Generalitat. En paraules del president Artur Mas, és “o ara o mai”. Afronta, així, el que podria ser l'últim intent per pactar un encaix financer –però també polític– de Catalunya dins l'Estat.

L'esperadíssim ple del pacte fiscal va xocar amb la probable petició de rescat de la Generalitat al fons de liquiditat per a les autonomies de l'Estat. Mariano Rajoy, amb la clau i la caixa ben guardades, observava el debat a 600 quilòmetres de distància. El president Mas, deixant enrere els pactes amb el PP dels últims dos anys, va mostrar màxima bel·ligerància. Xoc de trens a Madrid? “Hauríem de dir que o ara o mai, i ho diem ara, perquè el mai no ens el podem permetre i ara tenim la millor conjuntura”, va advertir mirant cap endins i cap enfora. El president va admetre que sap que un PP amb majoria absoluta a Madrid serà un os difícil de rosegar i, fins i tot, ara mateix veu probable una negativa. Tot i això, el camí, tal com va dir i com ha repetit sovint, es va apropant sigil·losament cap al famós “terreny desconegut”. El rerefons polític del debat del finançament és el debat entre independència, autonomia o federalisme. Mas ho va explicar amb les seves paraules: “Aquest debat s'insereix directament en el tema del dret a decidir”. Genuïnament català, el líder de CiU es debatia entre el seny i la rauxa. Primer, la rauxa: va reivindicar que “de tota l'etapa que va començar el 1977, ara és el moment en què s'està dibuixant amb més nitidesa que mai el camí que ha de seguir el poble català”. Després, el seny: “Farem el camí amb el poble d'una manera el més consensuada possible.”

Intenses reunions durant setmanes i setmanes van aconseguir consensuar –amb cessions mútues– un nou pacte fiscal entre CiU, ICV-EUiA i ERC. Tot i això, el concert econòmic no va aconseguir al Parlament un percentatge de suports com el que hi hauria a la societat catalana. El 75'6% dels catalans, segons el Centre d'Estudis d'Opinió, està a favor que la Generalitat disposi d'un concert econòmic. En canvi, els punts del document que reivindiquen la clau de la caixa i la hisenda pròpia van tenir un 60'7% d'acceptació entre els diputats. El “nou” PSC de Pere Navarro va quedar-se fora de l'acord pel concert, tot i haver votat a favor de la majoria de punts de la proposta fiscal. Després de setmanes de converses, Mas no va aconseguir una fotografia d'unitat total com la del 30 de setembre del 2005 amb l'Estatut. L'intens debat intern dels socialistes va explotar amb el trencament de la disciplina de vot d'Ernest Maragall. L'exconseller va votar “sí” a la proposta íntegra del tripartit sobiranista. La resta de diputats socialistes va abstenir-se en diverses qüestions clau del document. Van quedar políticament propers al grup del “no”, format, per diversos motius, pel PP, Ciutadans o Solidaritat.

TWITTER: @sergipicazo

LES XIFRES

82
vots a favor
perquè la Generalitat gestioni tots els tributs a Catalunya amb una agència tributària catalana única.
107
diputats estan d'acord
que les balances fiscals fan evident que Catalunya té un dèficit fiscal “preocupant”.

El PSC, fora del grup negociador

El govern de Mas ha preferit aquest cop no negociar sol a Madrid. CiU anirà a La Moncloa amb representants d'ERC, ICV-EUiA i, probablement, de Joan Laporta. El PSC també vol ser en aquestes trobades amb representants del govern de l'Estat, però el que es va aprovar ahir en principi el deixa fora. Fonts d'ERC van ser les més contundents a l'hora de mostrar el seu rebuig a la presència dels socialistes. Segons el que es va aprovar, el grup de treball “amb capacitat decisòria” per fer el seguiment de la negociació només podria estar format per aquells que van manifestar al Parlament “ple suport” al projecte. El PSC va acabar desmarcant-se del nucli dur, tot i les intenses negociacions –tant internes com externes– realitzades fins a última hora i, per tant, no hauria de formar part del grup. Això aixecarà ampolles, ja que el PSC sí que creu a hores d'ara que hi hauria d'estar convidat, ja que ha donat suport a la major part del nou pacte fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ALEMANYA

Arrenca la votació a dos lands de l’est on l’extrema dreta surt favorita

BARCELONA
GUERRA A GAZA

La recuperació de sis cadàvers més d’ostatges revifa les crítiques a Netanyahu

BARCELONA
ESTATS UNITS

Trump crea confusió i rebutja ara una esmena avortista a Florida

BARCELONA
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio, en una altra mortífera jornada d’atacs a la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to de la disputa amb Musk

BARCELONA
Política

El govern acaba la trobada a Poblet fixant les seves prioritats

barcelona