Política

“Ser menys solidaris amb Espanya no serà cap panacea”

El director del diari líder francòfon, Didier Hamann, troba que, en un moment de crisi econòmica com la que estem passant, seria un error que
Catalunya trenqués amb Espanya.

Bèlgica, i en especial Flandes, està molt pendent del conflicte entre Catalunya
i Espanya.
Sí, pel paral·lelisme amb el nacionalisme flamenc i perquè molts belgues estiuegen o tenen apartament a la Costa Brava o a la Daurada. De Catalunya tenim la imatge que és una nació extremadament rica, orgullosa de la seva llengua i cultura, i que Barcelona marca tendència i és un laboratori de dinamisme per a la resta d'Europa; per això no entenem com pot ser que ara es trobi gairebé en fallida, endeutada fins al coll i demanant ajuda a Espanya. Els belgues estem molt sorpresos, és pertorbador veure com el mite del miracle econòmic català s'esfondra amb el rescat!
Són conscients de la sagnia del dèficit fiscal, de 2.251 euros anuals per català?
Us penseu que amb un concert econòmic o la independència resoldreu la crisi, podreu retornar els deutes, protegir la vostra llengua de l'amenaça del castellà i fer desaparèixer tots els vostres problemes, però és una drecera tramposa. Ser menys solidaris amb la resta d'Espanya no serà cap panacea. I pareu atenció perquè encara podríeu espantar els inversors.
Veu possible la independència?
A Catalunya l'independentisme és transversal, mentre que a Flandes és només de dretes i fins i tot de partits sospitosos de combregar amb la xenofòbia. En les vostres consultes locals d'autodeterminació la participació va ser baixíssima, al voltant d'un ridícul 20%, tot i que els pocs que van votar van fer-ho a favor. Però ara l'independentisme català sembla que ha rebrotat i s'està disparant. Seria un greu error prendre una decisió com trencar amb Espanya en un moment de crisi com aquest. Ja sou la regió amb més autonomia del món, sou l'enveja de la resta. A títol personal no crec que la independència sigui un escenari possible. Ni tampoc no la desitjo, seria una llàstima: Espanya és un país formidable que té una força que perdria en cas de secessió. Amb Catalunya, Espanya serà més forta, per exemple, per plantar cara a Alemanya.
Bèlgica serà una aliada de Catalunya,
en cas de secessió?
Els lligams dels belgues amb la família reial espanyola són molt forts; us recordo que fins i tot tenim una reina espanyola. Però quan arribi el moment l'estat federal no intervindrà en afers interns espanyols. Per contra, és clar que Flandes tindrà una altra actitud i sí que es mullarà a favor d'un nou estat català. Això, però, no vol dir que l'independentisme català tingui cap influència sobre el flamenc.
Flandes no espera Catalunya.
A Flandes la metxa ja està encesa. Els francòfons, polítics i periodistes, intentem retardar com més millor la independència, salvar i preservar el poc estat federal que queda, però això no té aturador i anirà més lluny aquesta dècada, per l'ascens electoral de Bart de Wever. Fins ara hem estat bons alumnes de l'euro, però em fa por que acabem com vosaltres, amb la crisi desbocada i la cura d'austeritat terrible que han de suportar els espanyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.